Hlavní obsah

Češi mají osmý nejsilnější pas. Bezvízově mohou cestovat do 152 zemí

Češi mohou bezvízově cestovat do 152 zemí z celkem 193 států, které jsou členy OSN. ČR je tak na osmém místě žebříčku síly cestovních pasů - Global Passport Power Rank 2017. Do největšího počtu států mohou bez víz vycestovat občané Německa a Singapuru - je jich celkem 159. Slováci mohou bezvízově vyrazit do 149 zemí. V tiskové zprávě o tom informovala AČCKA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vízum si čeští turisté nejčastěji hradí na cestách do Egypta. Cena víza je 25 dolarů (675 Kč). Mezi další země s vízovou povinností či s povinností registrace pro české občany patří mj. Kuba, Srí Lanka, Vietnam, Čína a Rusko.

Do zahraničí ročně vycestuje na dovolenou 4,3 miliónu Čechů, z nichž přibližně tři čtvrtiny tráví svůj pobyt ve 12 nejnavštěvovanějších zemích, do kterých je možné vycestovat bezvízově. Na druhém místě žebříčku síly pasů se umístilo Švédsko. Třetí místo obsadilo devět států, mj. Dánsko, Finsko či Itálie, jejichž občané mohou bezvízově cestovat do 157 států.

Na osmém místě je spolu s Českem i Malta. Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů se loni po roční odmlce stalo znovu Chorvatsko, kam vyjelo 828 000 Čechů. Počet českých návštěvníků nocujících delší dobu se tam meziročně zvýšil o 14 procent. Zájem o Slovensko se snížil o třetinu, vyjelo tam 555 000 českých turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám