Hlavní obsah

Vnuk slavného badatele projel jako první Antarktidu autem

Novinky, mšv

Prvním mužem, který projel Antarktidu autem, se stal Brit Patrick Bergel. Ačkoli se sám za badatele nepovažuje, podnikání cest nehostinnou krajinou má tak trochu v genech. Jeho pradědeček, průzkumník sir Ernest Shackleton, se před více než 100 lety pokoušel přejít zmrzlý kontinent po svých, na rozdíl od svého vnuka byl ovšem neúspěšný. Britovi zabrala cesta vozidlem přesně 30 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda napříč AntarktidouVideo: Reuters

 
Článek

Na své výpravě čelil Bergel vánicím, obtížnému terénu, teplotám klesajícím i k minus 28 stupňům a dalším nebezpečenstvím. Se svým speciálně upraveným vozidlem Hyundai Santa Fe, opatřeným například velkými terénními koly, se mu nakonec podařilo protnout jižní pól a dorazit na opačný konec kontinentu za 30 dní – jel přitom průměrnou rychlostí 26,5 kilometru v hodině. [celá zpráva]

Auto navíc zdobila jména Bergelova pradědečka a jeho společníků. „Myslím, že by byl potěšen, že se nějakému členovi rodiny podařilo dokončit to, o co se sám pokoušel,“ řekl Brit pro agenturu Reuters. „Mám ovšem dojem, že projet Antarktidu autem je mnohonásobně těžší než ji projít. Já navíc nejsem badatel, takže to pro mě byla neobvyklá situace a výzva,“ dodává Bergel.

Jednotvárná krajina

Každý den jela výprava zhruba 20 hodin. Vzhledem k neměnné krajině byla cesta velmi unavující a jednotvárná. „Všude je bílo, vaší mysli se nedostává žádných vizuálních stimulantů a informací, takže je to poněkud náročné. Nebylo výjimečné, že jsem měl drobné halucinace a viděl jsem věci, které kolem vůbec nebyly,“ cituje odvážlivce britský portál Express. Projet samotný jižní pól byl pro Bergela pozoruhodný okamžik, právě o jeho dosažení se jeho pradědeček několikrát neúspěšně snažil.

Výprava se uskutečnila už v prosinci minulý rok, informace o ní se ale dostaly na světlo teprve nedávno. Expedice Bergelova dědečka se uskutečnila mezi léty 1914 a 1916. Loď Endurace, na které tým svou výpravu podnikl, ovšem zamrzla ve Weddellově moři a posádka ji zpola rozdrcenou musela opustit a na záchranných člunech se vypravit pro pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám