Hlavní obsah

Gruzínské lanovky pamatují Stalina, jízda v nich je ten pravý adrenalin

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gruzie nepatří mezi státy, kam by ročně mířily desítky miliónů turistů. Země pod mohutnými štíty Kavkazu ale návštěvníky rozhodně nezklame. Zatímco na západě omývá pobřeží Černé moře, podél severní hranice se tyčí vrcholky hor, pod kterými se rozprostírají rozlehlé zelené pláně. Město Čiatura cestovatele zase vrátí o desítky let do minulosti. Jezdí v něm totiž lanovky, které ještě pamatují nechvalně známého gruzínského rodáka Stalina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lanovky ze Stalinovy éry jsou stále v provozuVideo: AP

 
Článek

Kdokoli by o Čiatuře prohlásil, že je místem, kam chodí lanovky umírat, nebyl by daleko od pravdy. Starých, zrezivělých a nevzhledně vyhlížejících kabin tu jezdí poměrně dost. Zajišťují ale jeden z mála skutečných přístupů do města, obklopeného strmými horskými úbočími. A místní na ně nedají dopustit, jakkoli se jízda v nich může zdát vyloženě adrenalinovou záležitostí.

Foto: Profimedia.cz

Za dekády se mohlo v Čiatuře změnit mnohé, lanovky ale rozhodně ne.

Čiatura bývala a dodnes je hornickým městem a lanovky zde vyrostly, aby havířům usnadnily přístup k manganovým dolům. V současnosti jich zde jezdí 17 a většina z nich vznikla v posledním období Stalinovy vlády nebo krátce po diktátorově úmrtí v roce 1953.

Éru Sovětského svazu připomínají také symboly, které dodnes kabiny lanovek zdobí, nebo podobizny samotného Stalina a Lenina na štítech nástupních hal. Původní je i samotné vybavení, jako jsou třeba telefony či ovládací zařízení.

K nehodám dochází zřídka

Pro obyvatele města je jízda lanovkami běžnou záležitostí. Nato Kupatadze, který jednu z lanovek řídí už 13 let, vzpomíná, že jednou se skupinou sedmi pasažérů uvízl stovky metrů nad zemí při poruše. K podobným nehodám ovšem dochází i přes stáří celého systému velmi zřídka.

„Nebýt lanovek, nemohli bychom tu ani žít,“ řekla jedna z obyvatelek zhruba dvacetitisícového města pro AP. „Na tomhle druhu přepravy jsem vyrostl. Obsluha se v průběhu let samozřejmě mění, ale lana a kabiny zůstávají stejné,” vypráví nostalgicky další z rezidentů, který se svými dětmi cestuje lanovkou i několikrát denně.

Foto: Profimedia.cz

Lanovky nabízejí nejsnazší přístup do města.

Město lanovek láká i některé turisty, kteří se vypravují poznávat krásy Gruzie. A jízda tímto reliktem sovětské éry je nevšedním zážitkem, na který se nezapomíná. Ať už kvůli strachu, kteří mohou někteří pociťovat, nebo kvůli unikátnosti.

„Když na vlastní oči spatříte lanovky, nechce se vám věřit, že stále fungují. Vypadají nebezpečně, ale ve výsledku je to báječná cesta napříč časem,“ uvádí jedna z cestovatelek na portálu TripAdvisor.

Pohled na město i okolní krajinu z ptačí perspektivy je skutečně k nezaplacení. K průzkumu vybízí kromě lanovek i samotná Čiatura, kde turisty potěší nejen velmi nízké ceny za potraviny i ubytování, ale také vstřícnost místních obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám