Hlavní obsah

Hordy lidí kazily výhled na západ slunce v Angkor Vatu, úřady jim zatnuly tipec

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není západ slunce jako západ slunce. Někde je zkrátka kouzelnější - dopomáhá mu třeba aura místa. Tak tomu je i v případě pozorování soumraku ve slavném chrámovém komplexu Angkor Vat. Na vrcholu jednoho z chrámů se pravidelně scházely zástupy turistů, aby večerní show pozorovaly. A bylo jich tolik, že se úřady rozhodly začít počty limitovat.

Foto: Profimedia.cz

Západ slunce nad komplexem láká mnoho návštěvníků.

Článek

Podle ředitele tamní turistické agentury Phoeuna Sophoana, bude na vrchol chrámu Phnom Bakheng vpuštěno maximálně 300 lidí. Nejedná se ovšem ani tolik o ochranu památky samotné. Když se totiž na špici prastarého chrámu sešlo moc lidí, kazili si zážitek navzájem, uvádí britský Telegraph. „Úřady také zajistily další místa, odkud mohou lidé západ slunce pozorovat, aniž by museli jít na vrchol Phnom Bakhengu,“ cituje Sophoana Telegraph.

Nové nařízení nadšeně přivítali také pořadatelé skupinových prohlídek. Ti se snažili turisty usměrňovat už dlouho před zavedením restrikce, aby si navzájem nekazili unikátní zážitek. „Vzpomínám si na jednu ze svých posledních návštěv Angkoru. Chtěl jsem si užít pohled na západ slunce, ale místo toho jsem byl utlačován zhruba tisícovým davem a neviděl jsem vůbec nic,“ píše Ethan Crowley z portálu About Asia. Alternativou je podle něj pozorovat východ slunce na říční bárce.

Restrikce přišla jen několik týdnů poté, co byl zpoplatněn jeden z nejkrásnějších východů slunce na planetě, který mohou turisté spatřit na havajském ostrově Maui. V tomto případě měly ale úřady obavy o ochranu rezervace, do které kvůli úchvatné podívané mířily doslova hordy lidí. [celá zpráva]

V loňském roce také správa Angkor Vatu rozhodla, že do chrámového komplexu nebudou vpuštěni nevhodně odění turisté. Zakázána jsou odhalená kolena či ramena. Nařízení bylo odezvou na sérii incidentů, kdy se návštěvníci fotografovali nazí. [celá zpráva]

Chrámový komplex Angkor Vat byl vybudován mezi 9. a 14. stoletím jako královský chrám a hlavní město. Je vrcholným příkladem khmerské architektury, má představovat mýtickou horu Méru, která je podle hinduismu domovem bohů. Na seznam UNESCO byla památka zařazena v roce 1992 a ročně ji navštíví zhruba dva milióny turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám