Hlavní obsah

Východ slunce za poplatek? Havaj chce chránit přírodu před turisty

Novinky, mšv

Každý den před úsvitem míří na vrchol nejvyšší hory havajského ostrova Maui zástupy turistů. Chtějí totiž spatřit jeden z nejkrásnějších východů slunce na planetě. Kvůli přírodní podívané jich sem ale přijíždí tolik, že mají havajské úřady obavu o ochranu rezervace. Zatímco je na parkovišti pouhých 150 míst, aut tu stojí zhruba dvojnásobek. Za pozorování východu slunce si tak nově turisté zaplatí.

Foto: Profimedia.cz

Východ slunce je na Maui turistickým tahákem.

Článek

Když východ slunce nad Maui viděl americký spisovatel Mark Twain, nazval ho nejfantastičtější podívanou, jaké kdy byl svědkem. Pozorování svítání z vrcholu spící sopky Haleakala se nejen díky jeho výroku stalo něčím, co si nechce nechat ujít snad žádný návštěvník ostrova. Nad oblačnou přikrývkou se totiž rozehrává opravdu magická hra — při úsvitu žhne nebe ohnivou barvou, která se rozlévá i po mracích.

Jelikož ale na vrchol Haleakaly mířilo denně tolik turistů, začaly mít úřady obavu o ochranu přírodní rezervace, ve které se sopka nachází. Proto nyní turisté za neopakovatelnou přírodní podívanou zaplatí poplatek 21,50 dolaru, v přepočtu zhruba 540 korun.

Kromě toho se spustil také rezervační systém, pomocí kterého chce správa národního parku korigovat počet návštěvníků, kteří k úpatí sopky vůbec přijedou. Poblíž vrcholu totiž žijí také živočichové, které chce správa parku chránit. Je to třeba kachnovitý pták nene neboli berneška havajská, ale také kolonie pavouků. Rezervovat si místo je možné až dva měsíce předem na internetových stránkách.

Návštěvníky nalákaly i sociální sítě

Přelidňování vrcholu začaly úřady pozorovat už zhruba před 15 lety, ale teprve před rokem se rapidně zvýšilo. Mohou za to mimo jiné i fotografie svítání, které lidé umisťují na sociální sítě a které přitáhly další návštěvníky. „Více než polovina turistů si východ slunce fotí, natáčí, nebo ho dokonce přenáší pomocí chytrých zařízení živě,“ tvrdí vrchní správkyně parku Natalie Gatesová.

Z celkového počtu návštěvníků parku sice jen 16 procent přichází před svítáním, ale je to právě doba, kdy záchranáři vyjíždějí k největšímu počtu úrazů. Podle Gatesové je to tím, že je velká tma a cesta na vrchol sopky je velmi hornatá. „Lidé často scházejí ze stezek, vzdalují se od ostatních a odněkud potom spadnou,“ dodává.

Podobný systém již využívá také národní park Yosemite v Kalifornii, kde si lidé musejí dopředu rezervovat místo na výstup na ikonický skalní útvar Half Dome. Podle havajských úřadů se v podstatě mnohé nezmění, lidé jen budou muset svou dovolenou a výlet na Haleakalu plánovat s větším předstihem.

Reklama

Výběr článků

Načítám