Hlavní obsah

Krkonoše jsou turistickým magnetem Česka i Evropy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše s poslední roční návštěvností skoro šest miliónů lidí představují jeden z nejnavštěvovanějších parků Evropy. Dominantní postavení nejvyšších českých hor mezi turistickými destinacemi potvrzuje nedávné sčítání návštěvníků Správou Krkonošského národního parku (KRNAP).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nejnavštěvovanější místo Krkonoš celoročně představuje vrchol Sněžky.

Článek

Informace získali ochranáři prostřednictvím 27 sčítacích stanovišť. Většina navíc sleduje pouze pohyb turistů v první z trojice ochranných zón nejstaršího národního parku Česka. „Sčítače poskytují zajímavá data pro management cestovního ruchu v Krkonoších. Je pochopitelné, že snad každý návštěvník chce vidět pramen Labe a Sněžku. Praxe ukazuje, že právě I. zóna parku je neuvěřitelně zatížená a tlak na její využití je každým rokem vyšší,“ popisuje ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Turisté nejvíce preferují lokality jako Jelenka, Obří důl-Kovárna a Růžohorky. Tedy všechny přístupové cesty na Sněžku. Dále jde o chalupu Na Rozcestí, hranu Labského dolu a mohylu Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší. „Naprosto nejvytíženějším dnem je sobota. V časovém průřezu dne se 90 procent návštěvníků v Krkonoších pohybuje mezi 10. až 16. hodinou,“ podotkl Hřebačka.

Správa KRNAP podniká řadu kroků, aby přísně chráněné území takové množství návštěvníků zvládlo. Jedním je řádná péče o povrch cest. Nástroj ochrany přírody představuje i systém turistické infrastruktury – odpočinková místa, vyhlídky.

„Ukazuje se, že většina návštěvníků chce vidět to nej z Krkonoš. Ve skutečnosti jsou pak zklamáni tím, jak moc lidí potkávají. Přitom jsou v horách místa, kde stěží narazíte na turistu,“ říká Hřebačka. „Propagačně zviditelníme turistické cíle v těch partiích, které jsou stranou zájmu, čímž bychom chtěli odlehčit přetíženým hřebenům,“ plánuje Hřebačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám