Hlavní obsah

V Praze začaly opravy Letenského kolotoče z 19. století

Novinky, mšv

V Praze začaly ve středu opravy nejstaršího dochovaného podlahového kolotoče v Evropě. Letenský kolotoč, který pochází z roku 1892, čeká nejprve rekonstrukce stavby, která by měla být hotová v létě, interiér bude následovat vzápětí. Restaurovat se budou koně i autíčka, a to původními technologiemi. Odhady na opravu se pohybují kolem osmi miliónů korun.

Letenský kolotoč se od středy opravujeVideo: Novinky

 
Článek

Národní technické muzeum (NTM) má kolotoč ve vlastnictví od roku 2004 — od té doby usilovalo o jeho rekonstrukci. Veřejnosti by měla být atrakce znovu přístupná v létě 2018. „Stavba je mírně nakřivo, musí se tedy nejprve vyrovnat, dále udělat nové základy, izolace, točna... Je to poměrně náročná záležitost,” řekl Novinkám ředitel muzea Karel Ksandr.

Uvnitř se pak bude rekonstruovat 19 koní a čtyři autíčka, a to původními technologickými postupy. Zajímavostí je, že modely koní jsou potaženy skutečnou kůží i pravými hřívami, čehož se budou restaurátoři držet také nyní. Oproti tomu známý kolotoč pod pařížskou bazilikou Sacre Coeur má koně ze dřeva.

Foto: Novinky

Kůň vepředu je původní a nejvíce zachovalý, kůň v pozadí je už po rekonstrukci a zhruba takto by měli vypadat i další.

Na opravu budovy poskytlo peníze NTM ministerstvo kultury. Rekonstrukce koní bude zafinancovaná z prostředků, které se vybraly pomocí sbírky. „V současné chvíli je vybráno zhruba 1,7 miliónu korun, zbývá přibližně 1,3 miliónu. Pevně doufám, že když lidé uvidí průběh opravy, přiměje je to k dalšímu přispění,” konstatuje starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský.

Letenský kolotoč pochází z roku 1892, původně ovšem stál na Královských Vinohradech. Na Letnou byl přenesen až o dva roky později, kdy začal fungovat na elektromotor. „Do té doby byl poháněn, jak se dočteme v historickém stavebním povolení, tlakem obíhajícího sluhy,” tvrdí Ksandr. Roku 1991 se stal chráněnou technickou památkou a o 13 let později jej získalo do své správy NTM.

Reklama

Výběr článků

Načítám