Hlavní obsah

Sucho v Mexiku odhalilo zaplavený kostel ze 16. století

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko se potýká s obrovským suchem, které se viditelně podepsalo na zásobách vody v přehradě Benito Juárez. Obsah jejích vodních zásob klesl na opravdu nízkých 16 procent. Poloprázdná přehrada přitom odhalila starý dominikánský kostel, který pod vodou trávil celé desítky let.

Foto: Profimedia.cz

Kostel je starý přes 400 let.

Článek

Kostel zaplavený přehradou je už přes 400 let starý a obvykle jej lze z vody v období sucha vidět jen částečně. Ovšem letos Mexiko trápí tak veliké sucho, že ústup vody stavbu zcela odhalil zvědavcům.

„Je to kostel zasvěcený Panně Marii, prý ho postavili někdy mezi léty 1550 až 1600 první dominikánští mniši, kteří do Mexika přišli šířit víru,“ povídá o stavbě místní rybář a průvodce Miguel Oliviera.

Mexiko postavilo přehradu, která zaplavila kostel a jeho okolí v roce 1962, aby vykompenzovalo v období sucha nedostatek srážek pro místní zemědělce. Každý rok se od svého zatopení aspoň částečně během období sucha ukázal, ovšem za celých padesát let je to teprve podruhé, co jej sucho zcela odhalilo. Naposledy se tak stalo v roce 2008.

I po dekádách strávených pod vodou je kostel překvapivě ve velmi dobrém stavu. Jeho přítomnost na souši ale místním bolestivě připomíná krizi, kterou v důsledku vedra prožívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám