Hlavní obsah

V Söldenu mají nejvýkonnější lanovku světa

Právo, Roman Zvarič

Proslulý rakouský lyžařský resort Sölden, kde se natáčela bondovka Spectre, vstupuje do sezóny s novou hypermoderní lanovkou Gigijochbahn. Její kapacita je neskutečných 4500 osob za hodinu.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Stanice Gigijochbahn

Článek

Sölden je místem superlativů a snem každého milovníka zimních sportů. Jedno z největších a nejmodernějších lyžařských středisek nabízí sezónu od října do května, celých 146 km sjezdovek protkaných třiatřiceti lanovkami, svezení ze tří vrcholů v nadmořské výšce přes 3000 m a dva ledovce.

Ötzi a James Bond

Sölden leží v malebném tyrolském údolí Ötztal nedaleko místa, kde byla v roce 1991 nalezena nejstarší evropská mumie – dokonale uchovaný lovec z doby měděné, který zemřel zhruba před 5300 lety.

Informace o senzačním objevu Ötziho, jak byl podle místa nálezu pojmenován, tehdy obletěla celý svět. Ještě víc se však Sölden a Ötztálské údolí proslavily o čtvrt století později, kdy právě po zdejších sjezdovkách prchal před padouchy agent 007 James Bond. Luxusní psychiatrická klinika, kde velká honička začíná, je ve skutečnosti horská restaurace Ice Q.

Tři třítisícovky

Lyžařský resort má dvě hlavní centra, kam míří páteřní lanovky z údolí: Gigijoch (2284 m) a Gaislachkogl (2174 m). Místní sjezdovky v nadmořské výšce od 1350 do 3250 m jsou obecně velmi široké a přehledné.

Zdejším unikátem je trasa Big 3 Rally, která vede přes tři zmíněné třítisícovky, urazíte na ní přes 50 kilometrů.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Tady lyžoval James Bond.

Pokud nechcete hned trhat rekordy, pak na poklidné rozježdění doporučujeme rozlehlé ploché louky nad Gigijochem. Až vás omrzí, pokračujte z horní stanice lanovky Silberbrünnl na první z dvojice ledovců – Rettenbach. Z jeho vrcholu vede široširá modrá dálnice č. 32, na kterou navazuje drsná černá trať se sklonem až 61 %. Na té se koncem října tradičně jezdí první závod Světového poháru.

Z vrcholu Rettenbachu přejedete tunelem vyvrtaným do skály na sousední ledovec Tiefenbach. Jeho prosluněné, převážně modré sjezdovky lákají hlavně rodiny. Nad nimi se tyčí nejvyšší bod oblasti, kam se dostanete na lyžích – Tiefenbachkogl (3250 m). Za dobrého počasí je vidět vrchol Wildspitze (3776 m).

Místo schodů eskalátory

V úvodu zmíněná restaurace Ice Q je na vrcholu Gaislachkogl (3058 m). Právě z něj vede červená sjezdovka č. 1, na které ve volném čase při loňském natáčení nejraději lyžoval představitel Jamese Bonda Daniel Craig.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Visutá vyhlídka

Úchvatná budova restaurace postavená z kamene, kovu a skla působí stejně futuristickým dojmem jako nová lanovka Gigijochbahn. Její spodní stanice ve výšce 1362 metrů připomíná spíše supermarket.

Vzdušné prostory, obří prosklené plochy, zrcadla a hlavně vše pro pohodlí lyžařů – nejsou zde žádné schody, pouze eskalátory. Horní část třináct metrů vysoké designové lahůdky zdobí pás, v němž jsou perforované siluety okolních hor. Za tmy se impozantní zobrazená pohoří rozzáří modrou barvou.

Ze sjezdovky do lázní

Sölden je znám jako místo, „kde to žije“. Ve městě je více než stovka restaurací, barů a diskoték, přímo na sjezdovkách najdete 30 podniků. Kolem se táhnou desítky kilometrů běžkařských tratí, ale vyzkoušet můžete také řadu nelyžařských aktivit: bruslení, jízdu na saních nebo třeba paragliding.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Tunel mezi ledovci

Po celodenním lyžování přijdou vhod termální lázně AquaDome. Polehávání ve venkovních bazénech ve vodě s obsahem síry o teplotě 36 °C a pozorování slunce zapadajícího za horský masív je balzámem na tělo i duši.

Pokud by vám nestačily söldenské sjezdovky, v nejbližším okolí jsou další dva resorty. Méně známý a poklidný Obergurgl-Hochgurgl (OGHG) u italské hranice má 110 km sjezdovek všech úrovní. Loni zde v budově jedné z lanovek otevřeli muzeum historických motorek.

Rady na cestu

Cesta autem do Söldenu je dlouhá necelých 600 km a zabere něco přes šest hodin. Vede přes Rozvadov, kolem Mnichova a Innsbrucku. Když je u Mnichova velký provoz, dá se jet také přes Garmisch. Přibližně stejně dlouhá je cesta z Mikulova či Znojma přes Innsbruck.

Cenově dostupnější ubytování najdete v přilehlých vesničkách, odkud jezdí skibus, třeba ve Ventu.

Od ledna do března se každý pátek odpoledne na Gigijochu koná párty s živými dýdžeji.

Hannibal přes Alpy

V pátek 21. dubna se na stadiónu na ledovci Rettenbach koná multimediální show Hannibal, která představuje vojevůdcův přechod přes Alpy. Rolby se promění ve slony, lyžaři, akrobati a jezdci na sněžných skútrech se stanou Hannibalovými vojáky. Atmosféru dokresluje hudba a pyrotechnické efekty.

Ceny skipasu v hlavní sezóně: 1/3/6 dní 52/145,50/269 eur.

tyrolsko.cz, soelden.com, aqua-dome.at

Rodinný resort Hochoetz-Kühtai s 80 km sjezdovek leží u vjezdu do Ötztálského údolí, jeho nepříliš prudké svahy jsou ideální pro začátečníky a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám