Hlavní obsah

Zámek Červená Lhota navrací 15 pokojům původní podobu

Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku, známý z pohádky Zlatovláska, získá letos původní podobu interiérů. Patnáct pokojů v prvním patře zaplní nábytek, obrazy, domácí oltářík či livreje služebnictva. Návštěvníci tak od dubna uvidí, jak prostory vypadaly kolem roku 1920, kdy zde žila poslední rodina šlechtických majitelů Schönburg-Hartenstein. Informoval o tom kastelán Tomáš Horyna.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Červená Lhota

Článek

Prostory teď památkáři předělávají, téměř hotový je Věžný pokoj. Z původního mobiliáře, čítajícího na 3000 položek, jako jsou obrazy, nábytek, fotografie i grafiky, bude v prvním patře přes tisíc věcí. Památkáři jednají i o předmětech, jež vlastní jiné instituce, jako koberce z Arménie, orientální svícen, kavkazská dýka či diplomatický frak prince Johanna.

„Motivací ke změně byla výměna tapet ve dvou stěžejních reprezentačních prostorech východního křídla, což jsou salon a přilehlý budoár. O původní tapety přišly v poválečné době a nahradily je tapety, které neodpovídaly barevným laděním původní úpravě místnosti. Ty teď dosloužily," řekl Horyna. Zbytky původních tapet ze salonu se našly na závěsném systému kovových tyčí, repliky tohoto vzoru jsou nyní na stěnách.

Salon získá autentický ráz. Vrátí se nábytek různých stylů od druhého rokoka doby Ludvíka XVI. po šinoaserie, tedy evropské repliky Orientu. Dobové budou také koberce, benátské zrcadlo, portrét Heinricha Eduarda, zakladatele rodové linie Schönburg-Hartenstein, či komoda s porcelánem.

Z Říma do Kardašovy Řečice

„Šinoaserie byly v bytu posledního významného majitele, prince Johanna, ambasadora Rakouska v různých zemích. My upozorníme na jeho působení ve Vatikánu, odtamtud si přivezl lakovaný černý nábytek, který byl součástí jeho bytu v Palazzo Venezia. Máme protokol, jak zapečetěné železniční vozy v roce 1922 putují mezi stanicemi Řím a Kardašova Řečice a přivážejí věci, třeba vějíř s vyobrazením Kolosea," řekl Horyna.

K zajímavostem řadí i livreje služebnictva. Jsou na nich dokonce jména těch, kteří je nosili. Jinou vzácností je malý pokojový relikviářový oltářík, který býval v dámské ložnici, po válce se dostal spolu s věcmi z kaple do farnosti Deštná. Památkáři jej zrestaurovali.

Návštěvnost v minulosti kolísala

Zámek je známý z filmů jako Svatby pana Voka, O štěstí a kráse nebo Pan Tau. Nejvíc ho proslavila pohádka Zlatovláska (1973) s Jorgou Kotrbovou. Tento film zachytil i původní vzhled interiérů. Díky Zlatovlásce tehdy dočasně skokově stoupla návštěvnost, zkraje 70. let činila přes 20 000 lidí ročně, v letech 1977 a 1978 náhle přes 120 000 návštěvníků. V poslední době se na zámku nenatáčí, jen občas exteriéry.

Zámek Červená Lhota loni navštívilo 80 000 lidí, o 8000 více než v roce 2015. Na tržbách ze vstupného získal loni asi pět miliónů korun. Ze stavebních úprav letos plánují opravu krovu, přestavbu kolny, která je v havarijním stavu a v níž má zámek provozní zázemí a fungují tam veřejné záchody. Kastelán chce také odbagrovat rybník, který se naposledy čistil v roce 1986. „Stav jeho zanesení je tristní, v létě to není hezký pohled. Stačí pár let a budeme zámek v bažině," řekl Horyna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám