Hlavní obsah

V Brdech se příští rok označí stezky a trasy pro cyklisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před začátkem hlavní turistické sezóny by se měly v Brdech příští rok označit desítky kilometrů cyklostezek. Zatím jsou totiž v letos otevřeném bývalém vojenském prostoru, kde vznikla chráněná krajinná oblast (CHKO), značeny jen cyklostezky na okrajích a hlavní trasa k Padrťským rybníkům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bývalá dopadová plocha Padrť

Článek

Zatímco turistické trasy letos značil Klub českých turistů, cesty pro cyklisty by se měly ve větší míře teprve značit. Například Spálené Poříčí na Plzeňsku žádá ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na značení, uvedl starosta Pavel Čížek.

„Ona část Brd je stále ještě neodminovaná, takže se nemohou trasy úplně všude propojit," řekl. Podle něj jsou už schváleny cyklotrasy v místech mimo vojenský prostor, kde dosud nebyly. Tam, kde je vojenský prostor, se jedná o napojení hlavní cyklostezky, která vede přes Padrťské rybníky.

Měly by se označit stezky z několika směrů, připravuje se výhledově i propojení na Příbram a na Strašice. Náklady na samotné značení nebudou podle Čížka velké, nákladnější by časem mohlo být případné vybavování odpočívadel a podobně.

Pěší stezky značil letos v Brdech Klub českých turistů. V Plzeňském kraji to bylo kolem 30 kilometrů nových tras na území bývalého vojenského újezdu Brdy.

Obavy z bloudění

I když návštěvnost Brd nebyla tak velká, jak se původně očekávalo, ve Spáleném Poříčí cestovní ruch posílil. „Na infocentru, kde jsme před šesti lety začínali s 1500 návštěvníky, jsme letos překročili 10 000 lidí," řekl Čížek. Podle něj neoznačení stezek ale řadu svátečních cyklistů odradilo.

„Hodně jsme komunikovali s turisty, kteří byli ubytovaní u nás na ubytovně. Byli to spíš lidé, kteří jsou zvyklí jezdit jako cykloturisté, mají mapy, jezdí podle GPS, dobře se orientují bez ohledu na proznačení tras a stezek," popsal.

Řada starších lidí nebo rodin s dětmi podle něj ale přiznala, že by do Brd na kolech jela, ale bála se, že se bez značení ztratí a bude bloudit. „Dost lidí se toho obávalo, chceme i běžného svátečního cyklistu vést někudy, kde je to hezké," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám