Hlavní obsah

Everest pro všechny. Na úpatí nejvyšší hory vyroste turistický resort

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokochat se výhledem na Mount Everest má být do budoucna mnohem snazší. Čínská vláda totiž plánuje při jeho severním úpatí vybudovat skutečně velký komplex pro turisty, kde by se měla kromě hotelu, restaurací či muzea nacházet také přistávací plocha pro vrtulníky. Informovaly o tom portály Telegraph nebo China Daily.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mount Everest

Článek

Nové středisko nemá sloužit pouze pro potenciální dobyvatele nejvyšší hory světa. Má být útočištěm i běžných turistů, kteří se zkrátka chtějí jen blízkostí Everestu opájet.

Čínská vláda plánuje, že za celý komplex, jehož výstavba má být zahájena počátkem nového roku, utratí v přepočtu zhruba 358 miliónů korun. V areálu se má nacházet také muzeum horolezectví nebo specializované obchody s vybavením.

Přitáhne zámožnou klientelu

Vláda doufá, že projekt zlepší ekonomiku v Tibetu a přinese nová pracovní místa. Podle portálu China Daily mají mít v komplexu základnu i záchranné složky, které by v případě nouze mohly při záchraně horolezců rychleji zasáhnout. Zároveň se má v okolí Everestu začít ve velkém lyžovat nebo provozovat paragliding.

Kritici projektu ovšem tvrdí, že celý projekt bude přitahovat pouze zámožnou klientelu s nulovým zájmem o horolezectví. Dodávají, že se navíc Everest může ocitnout pod tlakem, protože už tak musejí lidé v hlavní lezecké sezóně čekat, než se na jejich expedici dostane řada. Resort by měl být hotový v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám