Hlavní obsah

Italská střediska, kde děti lyžují zdarma

Právo, Jan Herget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské hotely, vytápěné lanovky a obří sochy roztomilých zvířátek na sjezdovkách. Když se děti na lyžích smějí, mohou být rodiče spokojení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při výběru lyžařské dovolené s malými dětmi nerozhodují klasické parametry jako celkový počet kilometrů sjezdovek nebo jejich převýšení. Důležitá je vzdálenost ubytování od sjezdovky, dostatečný počet modrých nebo mírných červených sjezdovek, dětská hřiště na sněhu a pohodlné sedačkové lanovky nebo kabinky.

Sluníčko na dovolené vám sice nikdo nezaručí, ale podle průměrného počtu slunečných dnů, nadmořské výšky střediska a měsíce, ve kterém pojedete lyžovat, se už můžete celkem slušně orientovat.

V lednu a únoru budete mít na tyrolských ledovcích garanci čerstvého prašanu, ale také téměř jistě bude mrznout. Naopak v druhé polovině března budete v Itálii lyžovat na měkkém a technickém sněhu, ale přijedete nádherně opálení a odpočatí.

Problém – vzdálenost

V italských Alpách se nespletete. Obě velká marketingová uskupení – Dolomiti Superski i Skirama Dolomiti – stejně jako střediska v oblasti Alta Valtelina nabízejí lyžování zadarmo pro děti do osmi let.

Perfektně upravené sjezdovky, vyhlášená italská kuchyně a rozumné ceny jsou jasnými důvody, proč si vybrat Itálii.

Pokud učíte děti plužit a jezdit rovně pomocí hesel „udělej pizzu a teď špagety“, tak si můžete lekci nanečisto vyzkoušet i v restauraci u večeře. Nevýhodou Itálie je delší vzdálenost z Česka a dálniční poplatky za brennerskou dálnici nebo tunel před Livignem.

S výhledy na Lago di Garda

Jedno z nejlepších rodinných středisek na jih od Brenneru je italská Paganella. Široké sjezdovky, romantické výhledy na Lago di Garda a na ostré vrcholky pohoří Brenta, bombardino a věčně modrá obloha. Jarní lyžování na Paganelle je prostě pohoda. Hned dvě dětská hřiště se skákacími hrady a vysoký podíl modrých a červených sjezdovek dělá z Paganelly ideální středisko pro lyžování s dětmi, a to i přes skutečnost, že tu pravidelně trénují národní týmy Norska a dříve USA.

Foto: Profimedia.cz

Vrcholky kolem střediska Paganella

Celkem je na Paganelle 35 kilometrů sjezdovek. Pro děti je ideální spletenec modrých sjezdovek pod restaurací Rifugio Malga Terlaga. Nakonec ale s dětmi určitě skončíte na červených sjezdovkách kolem zbrusu nových horských chat Rifugio La Rocca a Rifugio Plan Dosson. Tady jsou totiž velká dětská hřiště s nafukovacími skákacími hrady, speciálními sněžnými motorkami a také menší snowpark se skokánky a pojízdným kobercem.

Přehled italských středisek, kde děti lyžují zdarma
Skirama DolomitiPaganella, Tonale/Ponte di Legno, Madonna di Campiglio/Pinzolo, Folgarida/Marilleva, Pejo (Peio), Monte Bondone, Folgaria
Dolomiti SuperskiCortina d’Ampezzo, Val di Fiemme, Val Gardena, Alta Badia, Arabba, Val di Fassa, Kronnplatz, Civetta, Val Isarco, San Martino di Castrozza, Alpe Lusia a Passo Rolle
Alta ValtelinaBormio, Livigno, Santa Caterina, Aprica

Na své si přijdou i tatínkové. I když je na Paganelle jenom jedna černá sjezdovka (s názvem Olympijská), dá se tu jezdit pořádně rychle. Převýšení skoro 1100 metrů a široké upravené červené sjezdovky jsou ideální pro pilování ostrých carvingových obloučků.

Při lyžování s malými dětmi oceníte i moderní a pohodlné lanovky. Z Andala vedou dvě kabinky. Z horské vesnice Fai della Paganella rychlá čtyřsedačka s bublinou. Celkem jsou tu tři kabinky a dvanáct sedaček. V případě zimy a silného větru je lepší si vzít kuklu, nebo aspoň šátek kolem krku, na vrcholek Cima Paganella totiž vede asi jediná pomalejší čtyřsedačka, a navíc bez bubliny. Jinak je většina lanovek s bublinou a jezdí rychle.

Po lyžování se dá zajít do akvaparku Acquain nebo na bruslení. Děti určitě ocení návštěvu Fauna parku v nedalekém Spormaggiore. Když budete mít štěstí, tak uvidíte medvědy, rysy, vlky a pak samozřejmě kozy, králíky nebo i páva.

Informace najdete například na: visitdolomitipaganella.it, paganella.net

Slunečné plató Seiser Alm

Jihotyrolský Seiser Alm se pravidelně umisťuje mezi 10 nejlepšími alpskými středisky pro děti. Široké, mírné sjezdovky, lanovky s dětskými pojistkami proti vypadnutí, sluníčko a magické kulisy Sassolongo.

Než si děti projedou čarodějnický okruh (Skitour Hexen) přes kouzelnické boule nebo slalom mezi pohádkovými figurkami, může si táta odskočit na černé padáky do Val Gardeny.

Informace najdete například na: seiseralm.it

Nejdelší sáňkování - Valle Isarco

Celkem pět menších rodinných skiareálů Gitschberg–Jochtal, Rosskopf, Ratschings, Plose a Ladurns tvoří oblast Valle Isarco. Dá se tu lyžovat na 140 kilometrech tratí a dopřát si tu můžete „lyžařské safari“ – každý den se vydat jinam. A po lyžování si užijete pořádné sáňkování. Mají tu hned dvě nejdelší sáňkařské dráhy v Itálii. Deset a půl kilometru dlouhou na Plose a o půl kilometru kratší na Rosskopfu.

Informace najdete například na: valleisarco.info 

Bydlení na sjezdovce - Tonale

Lyžařské hřiště Fantaski na sjezdovce Scoiattolo (Veverka) s kouzelným kobercem a nafukovacími atrakcemi, jižní svahy Valena a Valbiolo zalité sluníčkem a ubytovací kapacity téměř na sjezdovce – to jsou hlavní důvody, proč si vybrat Tonale pro lyžařskou dovolenou s dětmi. Ledovec Presena s nově postavenou kabinovou lanovkou navíc garantuje pohodlné lyžování na přírodním sněhu i v jarních měsících.

Informace najdete například na: pontedilegnotonale.com

Levně nad Trentem

Monte Bondone patří spolu s Paganellou mezi nejlevnější italské skiareály. Jen 22 kilometrů sjezdovek a nízká nadmořská výška jsou vykoupeny až neuvěřitelnou cenou, necelých 2500 Kč za týdenní pobyt včetně skipasu.

Informace najdete například na: skimontebondone.it

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám