Hlavní obsah

Indická vesnice proslula díky konopí. Hašiš je pro ni jediný zdroj příjmů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V odlehlé indické vesnici Malana plyne život vlastním tempem. Nejbližší klasická silnice leží hodinu cesty od ní a na „cizáky” se tu i dnes pohlíží trochu jako na vetřelce. Nesmí se dotýkat obyvatel, budov, chrámů nebo posvátných kamenů, jinak jim kmenová rada uloží pokutu. I přesto sem turisté jezdí, vesnice je totiž notoricky známá díky masivní produkci konopí, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indická vesnice Malana se proslavila masivní produkcí konopí Video: AP

 
Článek

Indická vláda ovšem neustále utahuje opasky, v posledních letech totiž zaregistrovala zvýšený zájem turistů o vesnici. Ti sem jezdí za jediným účelem – kvůli hašiši. Policie spolu s lesníky proto pravidelně pročesává svahy kolem vesnice, aby nelegální konopné plantáže zničila. Vesničanům se to samozřejmě nelíbí, rostliny sami mnohdy využívají k léčebným účelům a prodej je většinou jejich jediným zdrojem příjmů.

Když nastane hlavní konopná sezóna, osmdesátiletá Gori Massiová se každé ráno pomalu vypraví ke své plantáži. Zabere jí to zhruba hodinu cesty. Stráví tu pak celý den, kdy se o rostliny stará nebo sbírá pryskyřici, ze které se hašiš vyrábí. Dvacet gramů jí vynese mezi 50 až 150 dolary, zhruba 1200 až 3800 korun. I proto se modlí, aby policie letos její plantáž ušetřila.

I kdybychom museli jít do vězení, vyplatí se nám to
Jabe Ram, vesničan

„Pšenice a další obiloviny se tu nedají vypěstovat, takže nám ani nezbývá nic jiného než konopí. Prakticky vše, co vyroste, nám zničí policie, ale co s tím naděláme? Je to pořád totéž dokola,“ tvrdí Massiová.

Foto: Profimedia.cz

Vesničané z Malany nemají jiný zdroj obživy.

Její syn Jabe Ram, který je spolu s dalšími třemi vesničany pevným jádrem kmenové rady, si stěžuje, že vláda se snaží zcela zamezit pěstování konopí. „My se ale musíme nějak živit. Vláda nám nijak nepomáhá, abychom nehladověli nebo v zimě neumrzli. I kdybychom museli jít do vězení, vyplatí se nám to,“ tvrdí.

Lokální úřady důvody chápou

Na rozdíl od indické vlády úřady státu Himáčalpradéš pěstování konopí tolerují. Věří, že je to totiž jediný způsob, jak se mohou vesničané z Malany uživit. Tradice pěstování konopí sahá hluboko do minulosti, obyvatelé ho navíc jen zcela výjimečně užívali jako drogu, vlákna z rostlin jim sloužily k výrobě provazů nebo oděvů.

Jenže pak tamní hašiš proslul jako jeden z nejčistších na světě a uživatelé drog ho začali ve velkém vyhledávat. Jen za letošní rok bylo úřady odhaleno více než 240 hektarů plantáží, na kterých se vyprodukovalo přes 12 000 kilogramů hašiše. Když byl navíc v roce 1985 v Indii zaveden zákon vztahující se k užívání a produkci drog a psychotropních látek, živobytí obyvatel bylo automaticky klasifikováno jako kriminální činnost.

Foto: Profimedia.cz

Pěstování konopí má v oblasti dlouholetou tradici.

„Na světě existuje jen pár míst, která jsou proslulá jako ráj marihuany. Jedním z největších je Kalifornie a pak Amsterdam. A indické údolí Parvati, kde se nacházíme, je očividně také na špičce. Zasvěcení lidé vědí, že tu dostanou nejčistší a nejčerstvější produkt. Z Malany se stala vysněná destinace pro uvědomělé hipstery, smažky anebo lidi, kteří rádi objevují nové věci,“ tvrdí francouzský filmař, jenž o místu přijel natáčet dokument.

Vesničané a koneckonců i lokální úřady jsou si dobře vědomi, že žádný větší zátah proti obyvatelům neproběhne. Podle některých se vláda jen snaží strašit, ale to nejhorší, k čemu se zatím uchýlila, bylo ničení plantáží.

Ani policie ovšem nedokáže objevit všechna pole, protože mnohá se ukrývají hluboko v lesích kolem horských svahů a jsou od vesnice vzdálena i hodiny. Malana tak i nadále zůstává jednou z top destinací cestovatelů, kteří hledají opojný drogový zážitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám