Hlavní obsah

Egypt: Dovolená pod dohledem faraónů

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt netřeba nikomu představovat. Většinou si ho všichni spojujeme s dávnými pyramidami, nekonečnou Saharou a fascinujícím Rudým mořem. Pokud máte chuť zaletět si ještě teď se ohřát do tepla, podívejte se na to, jak taková dovolená v Egyptě vypadá, co vše zde můžete podniknout a na co myslet před cestou.

Foto: Shutterstock

úvodní foto

Článek

Egyptská arabská republika se v poslední době stále častěji objevuje v hledáčku při výběru rodinné dovolené. A právem. Čeští turisté si tuto zemi oblíbili zejména v letních měsících, nicméně do Egypta můžete vyrazit po celý rok. Od října do dubna zde panuje velmi příjemné klima okolo 30 stupňů, od června do září teploty šplhají i ke čtyřicítkám. Teplota moře ani v nejchladnějším období neklesne pod 20 stupňů, v létě má průměrně 28 stupňů.

Foto: Simona Fischerová

Hurghada

 Kudy do Egypta?

Egypt leží v severovýchodní části Afriky a z Prahy létají takřka každý den pravidelné charterové lety do letovisek Hurghada a Marsa Alam, cesta trvá přibližně 4 hodiny a 40 minut. Před cestou si pečlivě zkontrolujte platnost cestovních dokladů, které musí být platné ještě nejméně šest měsíců po předpokládaném datu odjezdu z Egypta. Úřady tuto povinnost velmi důkladně kontrolují a neomluví ani pár dní. Po vstupu do země je nutné uhradit vízum. Lze ho zakoupit přímo po příletu na mezinárodním letišti před pasovou kontrolou za poplatek 25 USD. Z Egypta je přísně zakázáno dovážet památky a jakékoliv dary moře (mušle, lastury, korály).

Smlouvání na trzích

Úřední měnou je egyptská libra, pohodlně se dá ale platit dolary, eury nebo bezhotovostně kartou. Nakupování v bazarech je tradičně řešeno smlouváním. Tento způsob je v Egyptě natolik běžný, že pokud obchodníkovi kývnete na první navrženou cenu, může to dokonce brát jako urážku. Pokud ale příznivcem takových obchodů nejste, v blízkosti hotelů bývají i prodejny, kde jsou ceny pevně dané. Úředním jazykem je arabština, místní názvy v turistických oblastech jsou psány i latinkou. Zde se bez problémů domluvíte německy, anglicky, případně rusky.

Foto: Simona Fischerová

Hurghada

Respektujte místní zvyklosti

Ve městech funguje hromadná městská doprava. Pokud ale turista nezná místní poměry a jazyk, nedoporučujeme ji využívat. Ke krátkým cestám můžete použít relativně levné taxíky (výjimkou je spojení na letiště), ale vždy se předem domluvte na ceně. Místní řidiči na vás budou chtít co nejvíce vydělat. Přes cestovní kancelář si můžete objednat soukromý mikrobus s řidičem. Při opuštění hotelových resortů respektujte zvyklosti místních. Ženy by měly být přiměřeně oblečené (dbát na zahalená ramena a kolena) a není zvykem pít na veřejnosti alkohol. Za neslušné jsou považovány i důvěrné doteky a líbání. Stejně tak není na plážích povolen nudismus ani opalování nahoře bez.

Foto: Simona Fischerová

Hurghada

Který hotel vybrat?

Většina hotelových komplexů v Egyptě je situována přímo na pláži a nabízí all inclusive. Vzhledem k široké nabídce hotelových kapacit všech dostupných kategorií se při výběru dobře poraďte s cestovní kanceláří. Ta vám doporučí kvalitní hotel přesně dle vašich požadavků. Nezapomínejte, že kategorie ubytování není srovnatelná s evropskými poměry. Abyste měli zaručený dostatečný komfort, vybírejte ubytování vždy v kategorii minimálně 3* – 4*.

Nejoblíbenější letoviska

Dovolená do Egypta je nejčastěji směřována k břehům Rudého moře – do Hurghady a Marsy Alam. Obě letoviska mají svá letiště a od sebe je dělí přibližně 280 kilometrů. V obou naleznete kvalitní hotelové resorty s výborným zázemím pro děti, aquaparky, luxusní restaurace a hlavně moře nabízející mnoho sportovního vyžití, včetně potápění a šnorchlování u korálových útesů.

Severněji položená Hurghada byla původně rybářskou osadou, která se v posledních 35 letech kompletně přeměnila v moderní letovisko nabízející 20 kilometrů dlouhé pobřeží poseté hotelovými středisky. Město láká i na bohatou noční zábavu, nejvíce z nich naleznete na Sheraton Road a v přilehlé Marině, kde mimo jiné kotví velmi luxusní jachty. V centru staré Hurghady naleznete mešitu i koptský kostel (10 % obyvatel Egypta se hlásí ke křesťanství). Mezi vyhledávané pobytové oblasti patří i Sahl Hasheesh ležící 20 kilometrů od Hurghady. Najdete zde jedny z nejhezčích korálových útesů. Turisté jezdí i do populárních letovisek Makadi Bay a Soma Bay.

Foto: Shutterstock

Rudé moře u Marsa Alam

Druhé letovisko, Marsa Alam, je v porovnání s Hurghadou o něco klidnější. Často je nazýváno rájem v poušti, protože přímo uprostřed pouště bylo z rybářské osady vybudováno. Za zmínku stojí moderní přístavní městečko Port Ghalib ležící v zátoce Marsa Mubarak. Nachází se zde mnoho restaurací, kaváren, hotelů, golfové hřiště i jachtařský klub. Milovníci potápění často vyrážejí na útes Elphinstone, který je vhodný ke stěnovým ponorům. Doporučujeme návštěvu městečka El Quseir, které ještě dýchá původní atmosférou. Pro opravdu klidnou dovolenou můžete využít některé z místních hotelů. V samotné oblasti Marsa Alam se centrum města jako v Hurghadě nenachází, veškerá zábava je centralizovaná do rozsáhlých hotelových komplexů.

Kam na výlet?

Z obou letovisek je možné podnikat výlety za egyptskými památkami či za potápěním na širé moře. Mezi nejoblíbenější patří výpravy do hlavního města Káhiry, kde navštívíte Egyptské muzeum a hlavně tolik oblíbené pyramidy v Gíze. Během dovolené v Egyptě by vaší pozornosti neměl uniknout ani Luxor – 280 kilometrů vzdálené město se starověkým palácem Karnak, Údolím králů. Za krásami Rudého moře můžete vyrazit na ostrov Giftun či Hamata. A pro vyznavače adrenalinu jsou připraveny výlety do pouště na čtyřkolkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám