Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrobte si vlastní mapu nebo ochutnejte sladký med

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti státního svátku můžete s dětmi vyrazit na několik akcí, které se v ten den konají. V pražském Poštovním muzeu si vyrobte vlastní mapy, na zámku Loučeň se od čtvrtka konají speciální retroprohlídky. Těšit se můžete na sladký a voňavý Den medu v Litomyšli, kde se možná nejen děti dozví spoustu informací o včelách.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi do Litomyšle ochutnávat med. Ilustrační foto

Článek
Praha

Lampiónový průvod

Přijďte oslavit 17. listopad s dětmi na lampiónový průvod. Zve na něj rodinné centrum Kamarád Chameleon, součástí bude také tvůrčí dílnička. Oheň se zapaluje v 16:00 hodin na zahradě Poštovky a o hodinu později se vyráží směrem do parku Cibulka. Více zde.

Tvoření map

V Poštovním muzeu se ve čtvrtek od 10 hodin uskuteční výtvarná dílna pro malé i velké. Seznámíte se na ní s historií starých českých map a budete si moci vytvořit také vlastní. Poznávejte krajinu z ptačí perspektivy, vezměte do ruky tužky, barvy a nůžky, za svou práci dostanete i malou odměnu.

Den páry

Na Smíchově se v sobotu uskuteční Den páry, zváni jsou všichni příznivci železnic a vláčků. K vidění budou historické vozy, návštěvnici budou moci nahlédnout třeba i do historického objektu výtopny, spoustu unikátních strojů také uvidí v provozu. Akce se uskuteční ve Výtopně Zlíchov. Více podrobností zde.

Středočeský kraj

Retroprohlídky

Od čtvrtka do neděle proběhnou na zámku Loučeň retroprohlídky. Objekt se přesune do 80. let, připomene mávátka, céčka, Tuzex a ukáže dětem, v jaké době mnozí z rodičů vyrůstali. Těšit se můžete také na speciální prohlídky školicího střediska, kde budou ke zhlédnutí rekvizity socialistické éry. Více najdete zde.

Lidové Vánoce

Na státní svátek ve skanzenu v Přerově nad Labem začínají lidové Vánoce. Potrvají tu až do konce prosince. V interiérech staveb návštěvníci uvidí, jak naši předci svátky kdysi prožívali. Starobylé adventní a vánoční zvyky nebo i předvánoční trhy čekají na první příchozí, nebude chybět ani tradiční lidová kuchyně. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Tři dny kreativity

Spolek Krativ Soběslav slaví 10. narozeniny. Při této příležitosti přichystal třídenní tvořivý program. Čekají na vás nejrůznější workshopy a kreativní dílny pro všechny věkové kategorie, ať už cukrářské nebo zaměřené na výrobu šperků, na své si přijdou také modeláři. Akce se koná přímo v budově spolku v Soběslavi. Podrobnější program zde.

Plzeňský kraj

Prohlídka hodin

Návštěvnická sezóna kláštera v Plasích se nachýlila ke konci. Od čtvrtka do soboty proto proběhnou mimořádné prohlídky k hodinovému stroji s osobou nejpovolanější, hodinářem, který se o ně stará už 36 let. Ten zodpoví všechny zvídavé dotazy a určitě přihodí i nějaké zajímavé historky. Kapacita je omezená, místo je třeba si předem rezervovat. Více zde.

Karlovarský kraj

Speciální dětské prohlídky

Barokní křídlo Kláštera v Teplé bylo na zimu sice otevřeno, i přesto se v některé dny otevře k mimořádným prohlídkám. Třeba nyní od 17. do 20. listopadu, vybrat si můžete mezi dvěma tematickými okruhy, jeden je zaměřen speciálně na děti. Během něj budou dětem jednoduchou a hravou formou objasněny základní informace o životě v klášteře. Podrobnosti se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Venkovní bruslení

Chyběla vám už doba bruslení a klouzání? V sobotu zahajuje před teplickou Olympií provoz veřejné kluziště. Otevřeno bude až do konce ledna každý den, brusle jsou na místě k zapůjčení. Sobotní slavnostní otevření doprovodí Leoš Mareš nebo zpěváci Pavel Callta a Sebastian.

Liberecký kraj

Čertovská pohádka

Navštivte v neděli Severočeské muzeum v Liberci, kde vás čeká Čertovská pohádka o jednom herci, tedy respektive herečce. Dozvíte se, jak vypadá správný čert, jak se zpívá čertovská písnička nebo si vyslechnete příběh o čertovi, co se začal sám sebe bát. Po představení bude následovat výtvarná dílnička. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Kateřinský jarmark

Sobota bude v Třebechovicích pod Orebem patřit tradičnímu Kateřinskému jarmarku. Těšit se můžete na pouťové atrakce, ale hlavně prodejní stánky s velkým výběrem zboží a občerstvením. Doplní je řemeslný trh a pro nejmenší návštěvníky je připraveno vystoupení pouličního divadla Na kolečku. Více zde.

Pardubický kraj

Medový den

Lidový dům v Litomyšli v neděli provoní med. Připravena je totiž ochutnávka medů místních včelařů, živé včelstvo si budete také moci prohlédnout v proskleném úlu. Na návštěvníky čekají také stánky s výrobky tradičních řemesel, na rodiče třeba i medovina, pro děti zase poznávací soutěž o včelách. Více se o sladkém dni dozvíte zde.

Vysočina

Vlk se zajícem ve vesničce

Pohádková vesnička ve Sněžném se otevírá také na státní svátek, přivítají vás v ní, mimo jiné, vlk se zajícem s pohádky Jen počkej, zajíci! Čeká na vás například i speciální retro nabídka včetně dobových cen, prohlídka vesničky a závěrem také tvořivá dílnička, ve které si děti vyrobí lampiónek, se kterým se budou moci zapojit do průvodu. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Adventní zámek

Ve čtvrtek začínají na zámku Slavkov speciální adventní prohlídky. Jejich součástí bude historie Vánoc, adventní výzdoba, představení tradic nebo také soutěž o nejkrásnější dětský stromeček. Speciální program potrvá až do 11. prosince. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Vánoční trh

V neděli začínají v Olomouci tradiční adventní trhy, které skončí před Štědrým dnem. Připraven je program pro malé i velké, mimo to samozřejmě klasické stánky s občerstvením, nápoji i řemeslnými výrobky. Rodiče potěší třeba Norimberské víno nebo punč, kterými jsou olomoucké trhy v české republice unikátní. Více zde.

Zlínský kraj

Hradní jarmark

V sobotu se na hradě Lukov uskuteční jarmark, na kterém budou prodejci nabízet tradiční řemeslné výrobky. Těšit se ale můžete také na kvalitní potraviny nebo vánoční dobroty a ukázky dobových řemesel. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Noc s loutkami

V rámci celorepublikové akce Noc divadel můžete s dětmi zavítat do Divadla loutek Ostrava, kde bude také program vhodný pro děti. Připravena je prohlídka prostor budovy, zákulisí a noční expozice loutek, před divadlem se návštěvníci budou moci kochat ohnivou show skupiny Růže draka. Později program doplní také interaktivní koncert. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám