Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si řemesla, vyrazte na průvod

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý listopadový víkend se odehrává ve znamení svatého Martina a tradičních řemesel. Bednářské řemeslo si vyzkoušejte v Plzni, v Lindavě zase to sklářské. Ke svatomartinským slavnostem se pojí také průvody se světýlky, na jeden takový se můžete vydat třeba do Blanska.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi malování skla. Ilustrační foto

Článek
Praha

Lampiónový průvod

Vypravte se v nedělní podvečer do Chval na okraji Prahy, kde proběhne tajemný průvod s lucernami a lampionky. Těšit se můžete na pohádková zastavení nebo závěrečné setkání s vílou Ohnivkou a zahřátí u Ohně. Na děti čeká také zdarma malé občerstvení v podobě buchet, koláčů a čaje. Podrobnosti zde.

Otevřený hangár

Fascinují vás nebo vaše děti letadla? V sobotu se na letišti Točná uskuteční den otevřených dveří tamního hangáru. K vidění bude celá škála historických letadel a na zvídavé dorazy rád odpoví některý z pilotů či stavitelů. Otevřeno je od 13:00 do 19:00 hodin.Více informací zde.

Festival pro nejmenší

O víkendu se v Kulturním centru Zahrada na Praze 11 uskuteční dětský festival pro ty nejmenší. KUK festival nabídne například workshopy baby jógy, výtvarný ateliér, bludiště nebo tančírnu. Podrobnosti a ceny dílen najdete zde.

Středočeský kraj

Zámecký průvod

V kulisách zámeckého parku Štiřín se v sobotu uskuteční tradiční lampiónový průvod, při kterém narazíte na celou řadu pohádkových bytostí. Na zhruba kilometrové trase si vychutnáte napětí, ale i romantiku osvětleného zámku. Startuje se průběžně mezi 17. a 18. hodinou. Podrobnější informace zde.

Drakiáda v zoo

V sobotu se v Zooparku Zájezd uskuteční drakiáda. Jsou zde k tomu ideální podmínky, mimoto můžete vidět třeba vystoupení sokolníka s ukázkou dravců nebo komentované krmení emu hnědého. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Festival hraček

Jednodenní festival Hračkárna se uskuteční v sobotu v jihočeském Táboře. Zahrnuje jarmark netradičních hraček, divadla pro děti nebo tvořivé dílničky. Důraz je kladen především na originalitu. Více zjistíte o akci zde.

Plzeňský kraj

Bednářské řemeslo

Přijďte poznat do Pivovarského muzea v Plzni bednářské řemeslo a načerpat inspiraci. Pod dohledem zkušených lektorů si můžete s dětmi zkusit vyrobit pivní sud, práci se dřevem nebo si udělejte dřevěnou ozdobu a odneste si ji na památku. Pro dospělé je vstupné za 100 korun, pro děti za 50. Akce se koná v sobotu. Více zde.

Karlovarský kraj

Největší výstava medvídků v Česku

Do konce roku probíhá ve Vánočním domě v Karlových Varech výstava plyšových medvídků. K vidění je více než 3500 kusů. Do takzvaného Méďaboxu mohou děti umístit svého již vysloužilého plyšáka, který může být opraven a obohatit sbírku. Více se dočtete zde.

Ústecký kraj

Strašidelná procházka

Vyrazte na tajemnou procházkou zešeřelým Chomutovem, která se uskuteční tuto sobotu. Vychází se v 16:30 hodin z městského parku před RC Rozmarýn. Vezměte si s sebou baterky či lampiónky. Závěr procházky bude patřit ohňostroji. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Sklářská sobota

V lindavské sklárně AJETO se o víkendu uskuteční svatomartinská sklářská sobota. Na programu je foukání skla, rytí nebo malování. Možná vás zaujme i korálkování. Jelikož se akce nese v duchu svatého Martina, čeká vás i husa či staročeské pečivo. Na rodiče samozřejmě i víno. Začíná se v 10:00 hodin. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Výlet do doby kamenné

Něco málo o životě a smrti v pozdní době kamenné se dozvíte, pokud o víkendu dorazíte do Archeoparku Všestary. Těšit se můžete na interaktivní projekce a prohlídky, vaše malé nezbedy zabaví malování léčebného tetování, poznávání léčivých rostlin nebo výroba obřadní masky. Informace zde.

Pardubický kraj

Dílna tkaní

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zve na další setkání z cyklu dílen pro rodiče a děti. Tentokrát si budete moci vyzkoušet různé techniky tkaní na kobercovém stavu či dalších tradičních strojích. Akce se koná v sobotu odpoledne, více najdete zde.

Vysočina

Pohádková vesnička

Dorazte v sobotu do pohádkové vesničky ve Sněžném. Budete si moct projít areálem po boku pohádkových bytostí, připraveny jsou také nejrůznější soutěže pro děti o dobroty. Cena pro dospělé je 140 korun, snížené za půlku. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Svatý Martin v Blansku

V rámci svatomartinských slavností na zámku Blansko se můžete s dětmi vypravit na pochod světýlek. Shromáždění průvodu bude v areálu Centra PRO Blansko, vyráží se v 17:00 hodin. Na zámku jsou navíc připraveny také speciální prohlídky, od 13:00 do 15:00 hodin. Více podrobností najdete zde.

Olomoucký kraj

Festival cirkusu

Festival pro celou rodinu Cirkus doma se uskuteční tuto neděli v Olomouci. Těšit se můžete na show, akrobatický duel nebo na workshopy. Chtěli byste si vyzkoušet třeba žonglování nebo silovou a závěsnou akrobacii? Budete mít možnost. Děti do tří let mají vstup zdarma. Více zde.

Zlínský kraj

Setkání s lidovými výrobci

Nedělní odpoledne se na vsetínském zámku sejdou milovníci lidové kultury. Můžete se těšit na ukázku tradičních řemesel, spoustu z nich si navíc budete moci i vyzkoušet. Výrobky budou také k zakoupení na malém řemeslném jarmarku. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Putování svatého Martina

V obchodním centru Galerie Ostrava se můžete v sobotu dozvědět mnohé o svatém Martinovi. Dýchne na vás historie, z vystoupení herců se dozvíte něco o Martinově nejslavnějším činu. Pro děti je navíc připravena také soutěž o atraktivní ceny, zatímco rodiče mohou ochutnat mladá vína. Akce začíná ve 14:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám