Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poznejte vědu nebo okoštujte marmelády

Novinky, mšv, and

První listopadový víkend můžete vyrazit na akce spojené s Týdnem vědy a techniky, které se konají po celé republice. V Praze můžete také vyrazit na veletrh žánru fantasy. Ve Zlínském kraji se koná sladká degustace, jejímž tématem budou marmelády. Pokud holdujete spíše vínům, můžete navštívit vinné sklípky na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se na Týden vědy a techniky. Ilustrační foto

Článek
Praha

Veletrh fantasy

Pokud patříte mezi příznivce žánru fantasy, dorazte o víkendu na čtvrtý ročník veletrhu RepliCon. Můžete navštívit například přednášky o historii fantasy, nebo burzu tematických předmětů. Čeká vás také seminář šermu a boje. Téma letošního ročníku nese název Ženy — válečnice. Více informací zde.

Festival menšin

Od čtvrtka probíhá v hlavním městě filmový festival sexuálních menšin Mezipatra. Zajít můžete na několik desítek soutěžních snímků s touto tématikou, ať už celovečerní filmy nebo pásmo krátkometrážních. Promítání probíhá v kinech Lucerna a Světozor. Program po dnech naleznete zde.

Týden vědy a techniky

Od prvního listopadového dne se po celé republice koná největší vědecký festival u nás, Týden vědy a techniky. V jeho rámci se uskuteční přednášky, dny otevřených dveří, semináře a mnoho dalšího. Na spoustu akcí můžete vyrazit také v sobotu či v neděli. Přijďte se podívat na dvoumetrový model DNA, navštivte Sociologický ústav Akademie Věd nebo navštivte výstavu o změnách klimatu. Svou akci si můžete najít zde.

Středočeský kraj

Svatomartinský jarmark

Tradiční Svatomartinský jarmark se uskuteční v sobotu na Palackého náměstí v Kutné hoře. Návštěvníky potěší dobové stánky, řemeslníci nebo i vinaři a prodejci gastronomických specialit. Mimo to je připraven také doprovodný program — například gotická a renesanční hudba. Více informací najdete zde.

Zimní filmy

Dorazte v sobotu na filmový festival se snímky ze zimního prostředí Snow Film Fest na kladenské lezecké stěně. Čekají vás například filmy o plavbě z Islandu do Grónska nebo o cestě po slavné Transsibiřské magistrále. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Konference TEDx

Po roce se do Českých Budějovic vrací konference plná zajímavých myšlenek TedxBudweis. Letošním tématem je Směr — směr jako smysl, který hledáme v každém dni, v každé činnosti. Těšit se můžete na odpoledne plné zajímavých myšlenek, přednášek a originálních nápadů. TEDx Budweis začíná v sobotu 5. listopadu v 15.30 v Koncertní síni Otakara Jeremiáše. Vstupné se pohybuje v rozmezí 190 - 260 korun.

Plzeňský kraj

Podzimní dílny

Dorazte v sobotu do Pivovarského muzea v Plzni, kde se bude konat dílna zimní inspirace. Pod vedením zkušených lektorek se budete moci na jedno odpoledne stát tkalci a provazníky. Vyzkoušíte si například výrobu pytlů nebo provazů na jejich svázání. Zájemci si budou moci udělat třeba oblíbenou síťovku. Workshop stojí rovnou stokorunu. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Procházka lázněmi

Vydejte se v sobotu na skupinovou procházku Františkovými lázněmi. Společně s historikem městského muzea se projdete po zajímavých místech, která jsou spojena se jmény slavných básníků a literátů. Procházka se koná od 15:00 hodin. Více informací zde.

Ústecký kraj

Opuštěná krajina

Vydejte se na poznávací výlet Doupovskem, uvidíte dechberoucí kaňony Ohře, nahlédnete do bunkrů či Vintířovského lapidária, které je věnované zaniklým obcím v oblasti. Do jedné z obcí se také podíváte a vyslechnete si její příběh. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Prohlídka zámku

Pokud jste během turistické sezóny nestihli navštívit zákupský zámek, máte možnost tuto chybu napravit první listopadový víkend. Prohlídka zahrnuje 20 salónů zařízených převážně ve stylu druhého rokoka. Expozice je také ukázkou bydlení šlechty v druhé polovině 19. století. Podrobnější informace o výstavě i vstupném naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Návštěva Franze Josefa

V sobotu se v Hradci Králové uskuteční akce, která je připomínkou 150. výročí bitvy u města. Při této příležitosti přijede i sám císař František Josef I. Těšit se můžete například na vojenskou hudbu, ukázku historických šatů, vyrazit můžete také na prohlídku budovy hlavního nádraží a mnoho dalšího. Kompletní program zde.

Pardubický kraj

Den otevřených dveří v elektrárně

Přijďte se v sobotu podívat na den otevřených dveří v elektrárně Chvaletice. Budeme mít jedinečnou příležitost nahlédnout „pod pokličku“ odkrytých technologií a dozvíte se, jak elektrárna vypadá po skončení rozsáhlé modernizace. Akce začne v 10:00 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

Koncert Jelenů

Česká kapela Jelen zavítá v rámci svého turné v sobotu do Havlíčkova Brodu. Zahraje v tamním kulturním domě od 20:00 hodin. Vstupné je za 360 korun, hosty budou Kateřina Marie Tichá nebo David Stypka. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

Vinařská obec Moravská Nová Ves v sobotu otevře své sklípky. Na milovníky moravských vín čeká degustace ve zhruba 20 sklepích, k ochutnávce budou loňská vína, ale také starší a archivní. Připraveno je i bohaté občerstvení a zahraje i tradiční cimbálová muzika. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Motoristická burza

Patříte mezi automobilové nadšence? Pak vyrazte na motoristickou burzu před Teskem v Prostějově. Budete se moci zbavit starých nepotřebných dílů nebo i šlapacích autíček, koloběžek, vláčků, časopisů, nebo je naopak nakoupit. Akce se koná od 8:00 hodin do 13:00. Více zde.

Zlínský kraj

Košt marmelád

V Hulíně se uskuteční již 2. košt marmelád, což je veřejná ochutnávka sladkých zavařenin. Účastníci se mohou těšit na degustaci domácích marmelád či džemů z tradičních i netradičních surovin. Ke koupi budou také domácí palačinky. Začíná se v 11:00 hodin. Více naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Xgame Expo

V ostravské multifunkční hale Gong se v sobotu uskuteční první ročník interaktivního veletrhu digitální zábavy. Návštěvníkům přiblíží virtuální realitu, k vidění budou také létající drony či laser game. Příchozí budou mít možnost si vše vyzkoušet. Akce začíná už v devět hodin ráno. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám