Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Zahřejte se polévkou, zažijte první republiku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužený víkend láká na mnoho akcí, které jsou spojené především s pátečním státním svátkem. V Praze se můžete vypravit do spousty běžně nepřístupných míst a sychravé počasí zaženete na sobotním Polívkování. Atmosféru první republiky můžete pak zažít na Křivoklátu nebo na plzeňském festivalu streetfoodu.

Foto: Profimedia.cz

Přijďte si zahřát žaludek na pražské Polívkování. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den otevřených dveří

O pátečním státním svátku bude v hlavním městě otevřena řada budov, kam se návštěvník třeba ne běžně dostane. Můžete se podívat například do Senátu, Kramářovy vily nebo Masarykova salonku na Masarykově nádraží. Akce nemá jednotné webové stránky, podrobné informace najdete na portálu jednotlivých budov. Ke Kramářově vile je to zde.

Výstava o Havlovi

Na státní svátek začíná v holešovickém DOXu výstava k nedožitým osmdesátinám Václava Havla. Expozice představí plno unikátních snímků předních českých fotografů a potrvá až do 13. února příštího roku. Více najdete zde.

Polívkování na Náplavce

Přijďte se v sobotu zahřát na Smíchovskou náplavku, kde na vás čeká oblíbená akce Polívkování. Můžete se těšit na výběr polévek napříč světem, ať už thajské, peruánské či maďarské, akce bude navíc obohacena také o sekci gulášů, které vás jistě zahřejí stejně dobře. Více informací zde.

Středočeský kraj

Perníčkový víkend

Zavítejte o víkendu do muzea Včelí svět v obci Hulice na tradiční perníčkovou akci. Od 10:00 do 16:00 si budete moct v oba dny nazdobit medové perníčky, a aby vám šlo tvoření lépe od ruky, zahřeje vás čaj s medem. Kromě toho bude otevřena i expozice a obchod s včelími produkty. Více informací zde.

Oslavy první republiky

Přijeďte si v pátek na Křivoklát připomenout atmosféru první republiky. V průběhu dne potkáte vojáky, četníky, historická vozidla a připravena je také ochutnávka tradičních českých piv. Dobové stánky návštěvníkům nabídnou rozmanité zboží. Vrcholem programu bude slavnostní akt k poctě Československé republiky. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Varhanní koncert

Nechte se kulturně obohatit a dorazte v pátek do kláštera Zlatá Koruna, kde se uskuteční varhanní koncert. Zazní skladby světových mistrů, například George Fridricha Händela či Johanna Pachelbela. Vstupné je 80 korun. Více zde.

Plzeňský kraj

Prvorepublikový streetfood

Festival pouličního jídla se do Plzně vrátí na státní svátek. Při této příležitosti proto připomene hlavně jídla našich prababiček, ale i mezinárodní kuchyně. Navštívit můžete také výstavu Má plast, která je věnovaná umění z recyklovaného plastu. Vstupné na ní je za svátečních 28 korun. Akce se koná v Depu 2015. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Sobotní zabijačka

Jak vypadala zabijačková slavnost před sto lety? Přijeďte to zjistit poslední říjnovou sobotu, kdy se na hradě Seeberg u Františkových lázní uskuteční bohaté vepřové hody. Kromě tradičních pochutin bude k dispozici také dobré pivo a atmosféru podpoří staročeská dechovka. Vstupné je za rovnou stovku. Více podrobností zde.

Ústecký kraj

Sopečné pohoří

Na netradiční výlet můžete vyrazit v neděli z Mostu. Poznejte sopečná tajemství Českého středohoří, objevte místa, o kterých jste možná vůbec neměli tušení. Kromě procházky podzimní krajinou si vyzkoušíte třeba i rýžování granátů nebo zajdete na kozí farmu, kde ochutnáte řadu produktů z kozího mléka. Podrobnější informace zde.

Liberecký kraj

Prohlídky radnice

Mimořádně prohlídky liberecké radnice jsou přichystány na pátek. Návštěvníci budou moci nahlédnout do obřadní síně, salónku primátora či kanceláří náměstků. Komentované výstupy na věž budou probíhat v hodinových intervalech, při nich bude k vidění také mechanismus radničních hodin. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Noční klášter

Vypravte se v pátek na noční prohlídku okouzlujícího broumovského kláštera. Akce je tematicky zaměřená na klášterní život, tajemnou atmosféru dokreslí svit svíček a baterek. Vstupné pro dospělé činí 150 korun, začátek akce je ve 20:00 hodin. Více zde.

Pardubický kraj

Prohlídky opevnění

Žádný nadšenec vojenské historie by neměl vynechat nadstandardní prohlídky tvrze Bouda a muzea Vojenský kámen. Ty se konají k příležitosti státního svátku, trvat budou až do sobotního odpoledne. Připraven je velký prohlídkový okruh dělostřelecké tvrze nebo pěchotního srubu a mnoho dalšího. Objekty se nacházejí v Těchoníně, více informací zde.

Vysočina

Roh hojnosti

O víkendu se v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem uskuteční tradiční gastronomická akce Roh hojnosti. Ochutnat budete moci menu z delikates podzimní sklizně, ale i velmi netradiční hmyzí speciality nebo dýňově pivo. Deset degustačních jídel z celkem čtyř restaurací doplní vína z Moravy nebo pivo z místního pivovaru. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Degustace vín

V pátek ožije Znojmo degustací netradičních oranžových a jiných přírodních vín. Ještě jste o takové barvě neslyšeli? Pak se nechejte zasvětit od zkušeného sommeliéra. Akce se uskuteční ve Vlkově věži a začne v podvečer. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Extrémní závod

Na celodenní, tedy 24hodinový běh se můžete vydat v sobotu v Loučné nad Desnou. Délka okruhu je 8 kilometrů, převýšení 631 metrů. Troufnete si na jeden z letošních možná posledních závodů nebo se raději uložíte k zimnímu spánku? Podrobné informace najdete zde.

Zlínský kraj

Konec sezóny se zabijačkou

Na poslední akci letošní sezóny Archeoskanzenu Modrá se můžete vydat v sobotu. Při této příležitosti budou připraveny zabijačkové speciality nebo koštování pálenek a likérů. Přijďte se rozloučit ve velkém stylu. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Dvojkoncert

V pátek se uskuteční v kulturním domě v Příboru dvojkoncert mladých českých uskupení. První bude zpěvák Thom Artway, který představí svou debutovou desku, stejně jako bratrské duo Light Akce začne ve 20:00 hodin, cena vstupného je 150 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám