Hlavní obsah

Mrtvá koťata v šatech a žabí výprask. Newyorské muzeum láká na kuriozity

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na netradiční výstavu láká newyorské muzeum morbidit. Mrtví hlodavci s boxerskými rukavicemi jsou jen špičkou ledovce expozice, která si klade za cíl prozkoumat a zmapovat podivnou lidskou zálibu ve vycpávání zvířat. Modrooká koťata navlečená do viktoriánských šatů rozdýchají už jen ti otrlejší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V muzeu morbidit jsou vystavena vycpaná zvířata v oblečení imitující lidiVideo: Reuters

 
Článek

„Zdejší exponáty jsou už spíše starožitné, máme zde i neobvyklé kousky, třeba holuba stěhovavého,“ řekl pro Reuters kurátor výstavy J.D. Powe. „Zvířata jsou oblečená a napodobují lidské aktivity,“ dodal. Zlatým hřebem je podle něj část zaměřená na viktoriánskou éru, konkrétně scéna pojmenovaná Svatba koťat, kterou vytvořil britský preparátor Walter Potter.

Powe říká, že exponáty — zhruba 20 koťat — byly vytvořeny už roku 1890 a lze u nich jasně identifikovat ženicha, nevěstu a faráře, který je oddává. „Těžko říct, jestli koťata zabil preparátor osobně. Co jsem pochopil, vyžádal si je od farmáře a v té době už byla mrtvá. Tehdy samozřejmě panovaly u zvířat zcela jiné životní podmínky než dnes,“ tvrdí Powe.

Čaj o páté se želvami i podivíni

Dále lze v expozici najít například želvy pijící čaj nebo žábu, která dává výprask mladší žabce. Z těch vzácných se v muzeu nachází vyhynulý druh tetřívka prériového, který byl ještě v minulém století zcela běžným ptákem Severní Ameriky, než byl kvůli lovu zcela vyhuben.

Sekce Podivíni přírody ukazuje skutečně zvířata narozená s nějakým defektem, například mrože se čtyřmi kly nebo dvouhlavou krávu. Kurátor sám přiznává, že dnes se nám exponáty mohou zdát morbidní, ale ve viktoriánské éře lidé smýšleli zcela odlišně a standardy byly nastaveny jinak.

Návštěvníci výstavu popisují jako velmi podivnou. „Není to úplně typické muzeum, zdá se mi, že moje mysl odletěla kamsi do vesmíru, od všeho je tu trochu. Cítím se zvláštně,“ tvrdí jeden z návštěvníků Terence Ziegler.

Výstava, která v muzeu potrvá až do 6. listopadu představuje přes 100 vycpaných zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám