Hlavní obsah

Pražská zoo slaví 85. narozeniny

Právo, Lucie Fialová

Zoologická zahrada v Troji slaví ve středu 85. výročí. Návštěvníky láká na pestrý celodenní program, který vyvrcholí křtem mláděte hrabáče kapského a žirafí samičky, jež se narodila 5. srpna.

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Zoo ve středu oslaví výročí. Ilustrační foto

Článek

Lidé se můžou těšit na odhalení originálních instalací z filmu Cesta do pravěku režiséra Karla Zemana, vernisáž výstavy Neznámá zoo či na přehlídku historických automobilů. Doprovodným programem se bude prolínat atmosféra 30. let minulého století, tedy doba začátků zoo, kterou kromě historických automobilů navodí také hudební vystoupení sester Havelkových. Zpět do současnosti příchozí vrátí babypunková formace Kašpárek v rohlíku.

Jméno pro samičku hrabáče, která spatřila světlo světa 20. srpna, vybírala veřejnost v anketě na internetu. „Malá samička dělá svým chovatelům velkou radost. Zdárně prospívá. Odchov hrabáčů v lidské péči je přitom obtížný a daří se jen v nemnoha světových zoo,“ uvedla mluvčí zoo Hana Matoušů.

Gorilí mládě z pražské zoo je s větší pravděpodobností kluk a velký jedlík po máměVideo: Novinky

Mezi největší překvapení letošní sezóny bezesporu patřilo narození gorilího samečka Ajabua. Jeho matka Shinda byla dlouhou dobu považována za neplodnou a o její březosti nikdo nevěděl. Mládě dostalo příznačné jméno — Zázrak. Nyní už mu je pět měsíců, začíná pomalu prozkoumávat své okolí a navazovat kontakty s ostatními členy gorilí skupiny.

„Nejčastěji tráví čas s Kambou a svým starším bratrem Nuruem. Kamba se v gorilí skupině zhostila role starostlivé tety a několikrát denně ho vozí na zádech. Tím, že se jí nepodařilo mít své vlastní potomky, nezahořkla, ale naopak projevuje velký zájem o všechna narozená mláďata,“ líčila Matoušů. Ajabu nezřídka komunikuje přes sklo s návštěvníky pavilónu.

Příští rok se bude zkvalitňovat

Letos v srpnu pražský magistrát schválil koncepci fungování a rozvoje zoo pro léta 2017 až 2022. Do areálu poplyne na investice téměř 840 miliónů korun. Mezi klíčové akce patří výstavba pavilónu goril, expozice Arktidy pro lední medvědy, expozice exotických ptáků, pand velkých nebo areál australské zvířeny.

„V roce 2017 budeme pracovat především na zkvalitnění služeb pro návštěvníky. Dostavíme např. restauraci Gaston, kterou zničila povodeň před třemi lety. Otevření plánujeme na podzim. Chystáme i rekonstrukci toalet,“ přiblížila Matoušů.

Historie Zoo Praha sahá do roku 1881, kdy v novinách vyšla výzva hraběte Sweerts-Sporka ke zřízení zoologické zahrady v Praze u příležitosti sňatku prince Rudolfa a belgické princezny Štěpánky. V roce 1922 velkostatkář Alois Svoboda věnoval pozemky v Troji s tím, že na nich má být vybudována také zoologická zahrada.

O osm let později majitel cirkusu Rebernigg daroval zoo lvici Šárku. Protože zatím neměla vhodnou ubikaci, žila stejně jako někteří další obyvatelé zoo v trojské vile Jiřího Jandy, zakladatele zoo. 28. září 1931 bylo zpřístupněno „staveniště zoologické zahrady“ a za slunného počasí prošli bránou první návštěvníci. Přišla vlčice Lotta, první zvíře, které se objevilo na území zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám