Hlavní obsah

V Hongkongu si notují démoni a smartfouni

Právo, Vladimír Plesník

Koo Pak Ling, znalec tradičního čínského učení feng-šuej, varoval při stavbě výškové budovy na pláži u hongkongské Zátoky odmítnutí, že mrakodrap připraví draka žijícího v hoře o výhled na moře.

Foto: Profimedia.cz

Na jednom čtverečním kilometru se tu tísní až 130 000 lidí.

Článek

Staviteli to nemusel říkat dvakrát. Pohotově změnil plány a na nejvhodnějším místě kolosu ze železa, betonu a skla ponechal drakovi průzor vysoký sedm pater a široký osm metrů.

Zkrátka a dobře: démony v této někdejší britské kolonii, od roku 1997 oficiálně Zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky, berou místní velice vážně.

Feng-šuej, doslova „vítr-voda“, je učení, které se pokouší nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi. Ovšem, jak to tak chodí, vždycky se najdou výjimky. Mrakodrap Bank of China, navržený americkým architektem čínského původu I. M. Peiem, patří mezi nepřehlédnutelné symboly velkoměsta. Odborníci využili řadu fíglů pro zlepšení úspěšnosti výstavby.

Datum kulaté, tvary hranaté

Kupříkladu nosnou konstrukci budovy dokončili 8. 8. 1988. Podle odborníků na feng-šuej se jedná o nejpříhodnější datum v celém minulém století. „Soustředili se na datum — a tím to skončilo. Stavba totiž až neomaleně porušuje všechny principy. Čtyři trojboké hranoly jako protiklad kruhů popírají vše, co kola znamenají: dokonalost a prosperitu, pro Hongkong tak klíčovou,“ vysvětluje Sam Thung, místní geomantik.

A aby toho nebylo málo, dodává, že velké kříže na bocích budovy naznačují negativitu a její tvar připomíná kudlanku nábožnou, ztělesnění hrozby s tykadly, v tomto případě s radioanténami. Taková drobná lapálie však úctu k démonům, duchům i duším nemůže zviklat.

Foto: Profimedia.cz

Nepřehlédnutelná budova Bank of China

Ve starosvětských ulicích v Kowloonu a Sheung Wanu narazíte na obchůdky s votivními předměty s jediným posláním — spálit je pro mrtvé. Nejoblíbenější zůstávají papírové, tzv. pekelné peníze. Nebyl by to však Hongkong, kdyby zapřel obchodního ducha. Jinak řečeno, aby místní i hosté zpříjemnili svým drahým pobyt na věčnosti, mohou tu zakoupit třeba papírové hamburgery, rolexky, drahé cigarety či sázkový tiket na dostihy. Nejvíc ovšem frčí chytré telefony, lidově řečeno smartfouni.

Únik i parádní rozhledna

Výhled za večera bez kapek deště z výšky 554 metrů vysoké hory Victoria Peak dolů na zátoky a ostrůvky přináší pastvu pro oči. Téměř na dosah se rýsují heliporty na střechách zářících mrakodrapů, rozsvícená okna hotelů či reflektory nasvícená Bank of China. V mořské vodě přístavu se odrážejí poziční svítilny lodí, osvětlený břeh Kowloonu a v odlesku předměstí vykukují romantické siluety hor — Dai Mo Shan, Lví skály, Diamantové hory a Man E Shan.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Wong Tai Sin

Už samotný výjezd na vrchol, který býval jen holým skaliskem bez kousku zeleně, nenudí. Hostů se ujme neskutečně strmá zubačková dráha — už od roku 1888 osm minut šplhá do výšky 373 metrů takřka svisle až na konečnou.

„Ani se nechce věřit, že až do roku 1859, kdy stavební dělníci vysekali do úbočí první pěšinu, se sem nedalo ani pořádně vystoupat, natož cokoli postavit. Poté tu do dvaceti let vyrostlo hned několik přepychových rezidencí bohatých Britů. Každičký kus stavebního materiálu museli nahoru dostat nosiči na zádech,“ vypočítá Julia Wangová, místní vysokoškolačka, jež si přivydělává jako průvodkyně.

Foto: Profimedia.cz

Noční panaromana Hongkongu

Kromě exkluzívní rezidenční čtvrti zůstává Peak chladivým, poklidným útočištěm před klokotem tam dole a parádní rozhlednou, odkud se lze kochat celým městem a přístavem jako na dlani. Mimochodem, „tam dole“ žije přes sedm miliónů lidí na rozloze 1104 kilometrů čtverečních, což odpovídá přibližně ploše okresu Louny. V některých čtvrtích se tísní 130 tisíc lidí na čtvereční kilometr, což nemá na této planetě obdoby. Výškové budovy stojí občas tak blízko sebe, že by si lidé mohli z oken třást rukama.

Idyla a magie

K Hongkongu, jemuž náleží dvojí prvenství – ekonomicky nejsvobodnějšího a turisticky nejvyhledávanějšího místa planety, neodmyslitelně patří magické světy. Na špičatou Skálu milenců pokládají zamilované dvojice květy lotosů, aby si naklonily božstva. Ve svatyních věštci, astrologové a ženy, znalé čar v dlani, vykládají budoucnost. Sladká vůně svíček vábí do chrámu Wong Tai Sin, jehož taoistický svatý má pod palcem výhry z koňských dostihů.

Nenechte si ujít
Při jízdě dvoupatrovou a neklimatizovanou tramvají pendlující po pobřeží máte veškerý ruch z první ruky a odvíjí se před vámi panorama města. Nastupuje se vzadu a peníze (dva hongkongské dolary bez ohledu na délku jízdy, drobné se nevracejí) necháte ve schránce u řidiče, až budete vystupovat.

V dlouhých policích čínských lékáren odpočívají bohaté zásoby tygřích penisů, prášku z nosorožčích rohů a dalších „kouzel“ pro povzbuzení potence. Vybavujete si přeplněný přístav s pohupujícími se sampany a džunkami, na nichž bydlí celé rodiny, z filmů jako Muž z Hongkongu s Jeanem-Paulem Belmondem a Ursulou Andressovou nebo Lara Croft — Tomb Raider: kolébka života s Angelinou Jolie?

Snímky zachycují čtvrť Aberdeen, chráněnou vlnolamy před tajfuny. Usídlili se tady potomci etnické skupiny Tanka, která přišla do Hongkongu v desátém století. Ještě v roce 1965, kdy tu řádil Belmondo, tady žilo 30 tisíc lidí, dnes jich zbylo pár set. Dodržují prastaré tradice, které jim koloniální převýchovou nedokázali vzít ani Britové, a dodnes se považují za „Lid moře“ — Sui Seung Yan.

Jak se tam dostat?

Letecky například s Emirates — přímo z Prahy a přes Dubaj. Ve vzduchu budete celkem 13 a půl hodiny. 

Kde si pochutnat?

Většina z deseti tisíc restaurací podává čínskou kuchyni — kantonskou, čaošenskou, šanghajskou, seučánskou a severočínskou. Skvělá je k mání v Tai Ping Koonu s tradicí od roku 1860: doporučuji uzenou pražmu či pečeného holuba.

Měna

Hongkongský dolar (jeden se rovná přibližně dvěma korunám).

Kde se dá dozvědět víc?

hongkong.com

Davy v Hongkongu jsou všude, v kteroukoli dobu a vždy tam, kam se vydáte. Před ruchem ulic se vyplatí utéci na ostrov Lamm s 8500 obyvateli. Hosty odmění nádhernými plážemi, zelenými mlžnými pahorky a božským klidem — a to vše pouhých 40 minut jízdy trajektem z centra. Aby idyla daleko od neonů, oceli skla a zástupů lidí vydržela co nejdéle, nesmějí sem auta. Jinak řečeno: démoni a smartfouni mají vstup povolen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám