Hlavní obsah

Malta, sladká dovolená ve víru oslav

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země rytířů, vápence, náboženských oslav i mnoha záhad. Vydejte se na Maltu - do místa, které nabízí kvalitní zázemí pro trávení letní dovolené uprostřed krásných skalnatých pláží s romantickými zátokami, a to vše s bohatou historií země. Jaká je dovolená na nejmenším souostroví, které se může pyšnit jedním z nejlépe opevněných měst v Evropě?

Foto: Shutterstock

Modré okno na ostrově Gozo

Článek

Malta tvoří důležitý strategický bod mezi Evropou a Afrikou. Leží přibližně 93 kilometrů od Sicílie a je nejjižnější zemí ve Středozemním moři. Italskou kulturu a zvyky zde však nečekejte. Souostroví rozlohou menší než Praha si žije svým vlastním životem s britským nádechem. Je od roku 1964 nezávislým státem a doposud je členem Britského společenství národů a členem Evropské unie. Skládá se ze šesti ostrovů, z nichž pouze dva jsou obydlené (Malta a Gozo). Povrch je rovinatý, nejvyšší vrcholek Ta´Dmerjek dosahuje do výšky 253 metrů nad mořem. Převážně skalnatá půda v sobě nedrží tolik vláhy a nepřináší příliš úrody.

Zemědělské plochy vápencového charakteru jsou zde proto opečovávanou vzácností a tvoří je terasovitá políčka, na kterých se pěstuje hlavně víno. Zeleň ostrova tvoří pouze menší keříky mandlovníků, olivovníků, citrusů a místy borové háje.

Foto: Shutterstock

Marsaxlokk

Kudy na Maltu?

Od Prahy je Malta vzdálená 1800 kilometrů a přímé lety trvají přibližně dvě a půl hodiny. Jediné maltské letiště se nachází jen pár kilometrů od hlavního města Valletta. Platí zde stejné časové pásmo jako v České republice a je zde zaveden i letní čas. Bezcelně lze na Maltu dovézt 200 ks cigaret, 50 doutníků, 250 gramů tabáku, 1 litr alkoholických nápojů s obsahem 22 % alkoholu nebo 2 litry likéru či šumivého vína. Dále 60 ml parfému, 250 ml toaletní vody, 500 gramů kávy a 100 gramů čaje. Úředními jazyky jsou maltština a angličtina, na ostrovech se pohodlně domluvíte i italsky. Před cestou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění.

Doprava na Maltě je možná autobusovými linkami, které vás dovezou do všech částí ostrova. Hlavní nádraží naleznete ve Vallettě. Oproti jiným středomořským státům tady dobře fungují jízdní řády, linky jsou přehledně vyznačeny a jezdí na nich moderní zelené autobusy, starší jsou typicky žluté. Krásy ostrova můžete poznávat i bílými taxi vozy. Kromě autobusových zastávek vás naberou takřka kdekoliv. Pronájem automobilu vyjde přibližně na 1500 korun na den. Cestovní kancelář vám poradí s výběrem ověřené a kvalitní autopůjčovny. Mezi ostrovy Gozo a Malta je možná přeprava trajektem. Vyplouvá každou půl hodinu a cesta nezabere více jak dvacet minut.

Foto: Shutterstock

Valletta

Střídání národů

Maltskou půdou prošlo mnoho národů. První obyvatelstvo přišlo ze Sicílie a zanechalo na ostrově mnoho megalitických chrámů, které jsou opředeny tajemstvím. Ví se jen to, že jsou starší než pyramidy v Gíze. Nejznámějšími jsou Ggantija, Šnajdra nebo Tarxien. Komplex Ggantija je dokonce považován za nejstarší volně stojící stavbu světa a zároveň i jednu z nejstarších sakrálních staveb. Do češtiny se komplex překládá jako chrám patřící obrům. Z tohoto období stojí za zmínku i podzemní pohřebiště v Hal Saflieni. Později se na ostrově vystřídali Féničané, Kartáginci a Římané, kteří na ostrově zavedli křesťanství. To však bylo přerušeno příchodem tuniské dynastie, která území islamizovala. Z tohoto období pochází i jazyk malte. Pozůstatkem arabské kultury je opevnění v dřívějším hlavním městě Mdina, které se často přezdívá místem ticha. Díky svému historickému bohatství je toto město, vzdálené 12 kilometrů od Valletty, nejčastějším cílem turistů. Ve 13. století se Malta vrátila do rukou křesťanství, které je dodnes velmi hojně uznáváno (až 95 % katolíků). Patří tak k nejvíce věřícím státům z celé Evropy. Donedávna byly na ostrově zakázány rozvody a potraty. Říká se, že na Maltě je tolik kostelů, co dní v roce. Křesťanské motivy jsou viditelné na každém kroku.

Po stopách maltézského kříže

O výstavbu kostelů se zasadili i světově známí rytíři z řádu sv. Jana, kteří byli na ostrov v 16. století posláni, aby bránili území před vpády Turků. Později začali být označováni jako maltézští rytíři. Ve znaku měli maltézský kříž složený z 8 hrotů, kdy každý hrot představuje jeden z osmi jazyků, kterými rytíři hovořili. Vlajky s tímto křížem dodnes vlají na mnoha státních maltských budovách. Díky strategické poloze Malty zde museli budovat mohutná opevnění, která jsou stále dochována. Současný vzhled Valletty je taktéž přisuzován maltézským rytířům, jež všechny části města postavili s důrazem na bezpečnost. Zajímavostí je, že uličky města byly vybudovány podle přísných urbanistických kritérií. Jsou rovné jako pravítko a směřují k moři kvůli dobré cirkulaci vzduchu. V letních horkých dnech příjemný chládek v některé z místních kavárniček jistě oceníte.

Foto: Shutterstock

Modrá laguna na ostrově Comino

Gozo – Odysseovo vězení

Malý ostrůvek Gozo, velikostí druhý největší z celého souostroví, má rozlohu necelých 50 kilometrů čtverečních, přesto na něm nalezneme největší maltské bohatství. Nachází se zde prehistorické megalitické chrámy. Hlavnímu městu Rabat (někdy i Victoria), ležícímu na úpatí španělské citadely, dominují z architektonických staveb hlavně kostely. Za zmínku stojí například kostel St. George. Gozo je také údajně místem, kde nechala nymfa Kalypsó „věznit“ po sedm let Odyssea. Jeskyně, ve které přebýval, je dodnes vyhledávaným turistickým cílem. U zátoky Dwejra se nachází přírodní skvost Modré (nebo Azurové) okno – 30 metrů vysoký skalní útvar vystupující z mořské hladiny. Ta má díky okolnímu žlutému vápenci, od kterého se odrážejí sluneční paprsky, velmi specifickou azurovou barvu. Na ostrově je oproti Maltě daleko úrodnější půda. Obyvatelé zde vypěstovali i citrón zkřížený s pomerančem, tzv. lumilarinž. Gozo je také známé díky výrobě krajky a filigránových šperků.

Za piráty na Comino

Vstříc romantice můžete doplout na ostrůvek Comino, který má pouze 4 stálé obyvatele a je celý uznán jako přírodní rezervace. Často je nazýván oázou klidu, ožívá však během turistické sezony, důvodem jsou krásné pláže a dobrá místa ke koupání. Nejznámějším cílem, kam míří většina výletních lodí, je zátoka Modrá laguna, která leží mezi ostrovy Comino a Cominetto. Na ostrůvku stojí pouze jeden hotel. Comino bylo kdysi dávno i pirátskou základnou. Díky dobré poloze se odtud vydávaly pirátské lodě na loupežné výpravy.

Ráj pro potápěče

Ostrůvky jsou častým cílem milovníků potápění díky bohatému podmořskému životu. Nejlepší šnorchlování je u písečné pláže Mellieha Bay, která patří mezi nejnavštěvovanější. Na Maltě totiž dominují převážně skalnaté přírodní pláže, ty písečné jsou zde vzácnost. Na Gozu je pak vhodná ke šnorchlování pobřežní soutěska Wied il-Ghasri, která tvoří úzkou říčku s mělkou vodou. Nejoblíbenější prázdninová letoviska se nacházejí na severozápadním cípu Malty. Během dovolené nevynechejte návštěvu některé rybářské vesničky, kde kotví známé loďky „luzzu“, jejichž směr určují namalované oči na přídi. Rybáři jsou tak zároveň chráněni proti zlým duchům.

Foto: Shutterstock

Valletta

A zmínit bychom měli i maltské město Mosta, které je proslaveno slavnou příhodou, která se dokonce pojí i s českým městem Plzeň. Střechou místní katedrály prý propadla během mše mezi tři stovky věřících německá bomba, avšak nevybuchla. Někteří tuto událost svádí na silnou křesťanskou víru, která výbuch odvrátila. Některé prameny však uváděly i možnost, že bombu vyrobenou v Plzni sabotující dělníci pouze naplnili pískem.

Celá Malta slaví

Život místních je velmi ovlivněn křesťanskou vírou. Nejvýznamnějším svatým na ostrově je sv. Pavel, kterému se kdysi podařilo na Maltě obrátit obyvatele v křesťanskou víru za pouhých 60 dní. Stal se patronem celého souostroví a na jeho počest se pravidelně konají velké oslavy (festas) podobné karnevalům. Není těžké uhodnout, že největším svátkem jsou pak Velikonoce. Malťané si vždy umí najít nějaký důvod, proč slavit. A vždy k tomu mají dostatek dobrého jídla a pití. Oblíbený je tzv. maltský talíř, na kterém nesmí chybět klobásy, kozí sýry, olivy, rajčata a kapary. Národním jídlem je pečený králík. Za ochutnání také stojí maltský med – díky stálému slunci a bohatým květům je velmi sladký a kvalitní. Dříve to byl typický produkt ostrova. Vždyť samotný název Malta znamená v překladu sladký jako med.

Důležitá telefonní čísla:

policie 112

policie 112 hasiči 199

první pomoc/nemocnice 196

Reklama

Výběr článků

Načítám