Hlavní obsah

Zakrytá Samsonova kašna v Českých Budějovicích sklízí kritiku

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Kdo se v současnosti vypraví do Českých Budějovic, aby spatřil Samsonovu kašnu uprostřed náměstí Přemysla Otakara II., bude zřejmě zklamán. Místo ní totiž uvidí obří dřevěnou stavbu, jež kašnu obklopuje. Aby se dostal ke kašně, bude muset do Domu umění, přes galerii a následně koridorem.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. s ukrytou Samsonovou kašnou.

Článek

Dřevěná konstrukce je součástí výstavy Vnímání, která na sociálních sítích sklízí většinou kritiku, ačkoliv začíná až ve čtvrtek, kdy se ke kašně dostanou první lidé.

Diskuse se netýkají pouze vizuální stránky, ale také ceny stavby, na kterou zprostředkovaně přispělo město České Budějovice, které Galerii současného umění a architektury podporuje. „Vůbec to nenarušilo rozpočet galerie, město nám nedává ani korunu navíc. Materiál je zapůjčený nebo máme na výstavu sponzory a granty,“ prozradil kurátor galerie Michal Škoda.

Přesnou částku neuvedl, ale konstatoval, že jedna výstava, kterých pořádá galerie ročně osm, vyjde asi na 250 000 korun.

Lidé úplně nepochopili záměr a vlastně ani netouží po vysvětlení.
Jan Šépka, autor projektu Vnímání

Autor projektu Jan Šépka potvrdil, že zatím jsou ohlasy velmi bouřlivé, kritické, ale také pozitivní. „Já se domnívám, že je potřeba, aby lidé tu expozici viděli. Aby si mohli zažít separé kašny, být s ní trochu v klidu. Najednou se odpoutat od ruchu náměstí a projít si instalaci. Proto si myslím, že hodnocení bude možné až teď, kdy si diváci budou moci celou věc vychutnat,“ říká a zve všechny na procházku ke kašně přes koridor.

Několik lidí si také našlo Šépkovo telefonní číslo, aby mu sdělilo svůj názor. „Překvapuje mě to, protože lidé úplně nepochopili záměr a vlastně ani netouží po vysvětlení. Po zhruba půlhodinovém hovoru končíme s tím, že se jim to prostě nelíbí,“ tvrdí.

Dále upozornil, že k celému projektu budou i doprovodné pořady, které budou vždy v úterý od 18 hodin v kostele sv. Rodiny a jedna přímo na náměstí. Projekt potrvá až do 2. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám