Hlavní obsah

První pivní fontána na světě je ve slovinském Žalci

Ve slovinském městečku Žalec si v úterý mohli první zájemci natočit pivo ze zatím jediné pivní fontány na světě. Unikátní zařízení, které stojí v srdci městského parku, nemá podle přání iniciátorů zvýšit spotřebu piva, ale především pomoci přilákat turisty nejen do města, nýbrž do celého Slovinska.

Foto: Profimedia.cz

Fontánu obsluhuje několik píp.

Článek

Fontánu Zelené zlato tvoří zatím pět píp, z nichž každá skýtá podle slovinského listu Dnevnik jiný druh piva. Za šest eur (162 Kč) si lze natočit do speciální sklenice s paměťovým čipem půl litru jednoho druhu, anebo postupně zkusit po deci z každé pípy.

„Každý druh piva, jak tmavé, tak světlé, polotmavé, medové, filtrované či nefiltrované, obsahuje chmel z naší Sávské doliny. To byla také podmínka pro to, aby se z naší fontány mohlo točit pivo,” řekla vedoucí projektu Hana Šusterová Erjavecová.

Žalec leží uprostřed vyhlášené slovinské chmelařské oblasti. V současné době fontána Zelené zlato nabízí žalecké tmavé pivo Kukec, tmavé kovářské pivo Hotelu Pod Roglou, medové světlé pivo Kratochwill, které má původ v českém pivovarnictví, polotmavé pivo pivovaru Adam Ravbar a pivo Maxinus Imperial pivovaru Vizir.

Fontána bude otevřena každý den od 10:00 do 21:00, a to od dubna do konce

Foto: repro www.24ur.com

Takto by měla podle vizualizace vypadat pivní fontána ve Slovinsku.

Na celý projekt bylo vyhrazeno 350 000 eur, což je téměř 9,5 miliónu korun. Ale vzhledem k rozdílným názorům, které městští radní měli, to vypadalo, že se výstavba fontány možná ani neuskuteční, celá třetina byla proti. Proto byla slovinská média skeptická a argumentovala tím, že by se nejednalo o první projekt, který byl schválen a k jeho uskutečnění nakonec nedošlo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám