Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si burger či víno, podpořte děti s rakovinou

Novinky, mšv

S nastupujícím podzimem se přiblížilo období vinobraní. Na jedno se můžete vypravit například do Botanické zahrady hlavního města Prahy, jiné se uskuteční i v Karlových Varech. Pokud spíše než vínu dáváte přednost chutnému jídlu, můžete zajít na pražský Burgerfest. Ze sportovních akcí vyrazte na závod na kolech na podporu dětí s rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Zajděte na první letošní vinobraní. Ilustrační foto

Článek
Praha

Burgerfest

Dobrý a kvalitní hamburger se v posledních letech stal velmi žádanou komoditou. A právě pro ty z vás, kteří by rádi našli ten nejlepší, se koná o víkendu další ročník Burgerfestu. Jako tradičně se koná na holešovickém výstavišti a návštěvníci se mohou těšit na vybrané restaurace nejen z Prahy, ale celé České republiky. Kromě toho je připraven i bohatý doprovodný program. Více najdete zde.

Chutě Asie

Pokud toužíte po něčem jiném, než po mase v housce, na smíchovské Náplavce se v sobotu uskuteční festival asijské gastronomie. Připraveno je více než 70 stánků s různorodými pokrmy z Thajska, Číny, Vietnamu, ale také Gruzie či Libanonu. Festival klade důraz na autentičnost a na prezentaci nejlepších jídel kuchyní dané země. Nechte se unést chutěmi dálného i středního východu od 10:00 hodin. Více zde.

Vinobraní sv. Kláry

Dobré jídlo by se mělo něčím dobrým také zapít. A o víkendu bude co pít. V Botanické zahradě proběhne tradiční Vinobraní sv. Kláry. Čekat na vás budou vína předních českých i moravských vinařů a samozřejmě i burčák. Opojné vinné odpoledne doprovodí několik hudebních vystoupení. Po oba dva dny se budou konat také prohlídky expozice výroby vína. Jejich cena činí 350 korun a zahrnuje třeba i vstup do skleníku Fata Morgana. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Výstava bonsají

O víkendu v Mělníku proběhne výstava bonsají. Akce se koná u kostela sv. Ludmily a nebude chybět ani oblíbená noční prohlídka. Koná se v sobotu od 21:00 hodin do půlnoci. Doprovodný program představí například bojové umění kung-fu nebo hru na tibetské mísy. Návštěvníci budou moci ochutnat i východní odrůdy čaje. Více informací zde.

Pivní a vinný den

V bylinné zahradě Botanicus v Lysé nad Labem se v sobotu uskuteční tradiční veselice chmelového moku a vína, který doprovodí několik divadelních představení. Slavnost se uskuteční pod širým nebem. Návštěvníci budou moci vyzkoušet také starobylá řemesla nebo ochutnat pokrmy připravené podle sezóny bylinných zahrad. Více podrobností najdete zde.

Jihočeský kraj

Běh kolem světa

Vyrazte se provětrat do Třeboně na běžecký závod dlouhý necelých 12 kilometrů. Maximální převýšení je 12 metrů, různorodá trasa vede přes asfalt, písek, bahno i lávky. Akce se koná v sobotu, provázet ji bude řada doprovodných akcí. Více zde.

Plzeňský kraj

Do tunelů

Tunely Ejpovice, které leží na trati Rokycany - Plzeň budou nejdelšími železničními tunely u nás. V sobotu se v nich bude konat den otevřených dveří, návštěvníci budou mít možnost vybrat si ze tří tras. Uvidí například razicí stroj, prohlédnou si 20-50 metrů tunelu nebo rovnou celý tunel až k výjezdovému portálu v Doubravce. Doprava na místo je individuální, můžete využít také několika autobusů. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní v Imperialu

V sobotu proběhne v karlovarském hotelu Imperial a v přilehlém parku první ročník vinobraní. Návštěvníci mohou očekávat kvalitní vína z 12 českých a moravských vinařství, ale také pochoutky připravené tamními kuchařskými mistry. Akci doprovodí sedmičlenná cimbálovka. Začíná se ve 13:00 hodin. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Pivní rynek

První ročník setkání minipivovarů v Teplicích proběhne v sobotu a akce začne v dopoledních hodinách. Na návštěvníky čeká výběr těch nejlepších českých piv z patnácti minipivovarů. Těšit se můžete na celou řadu diváckých soutěží, ale i různé pochoutky, kterými zlatavý mok zajíte. Více zjistíte zde.

Liberecký kraj

Liberec žije

V sobotu se v Liberci uskuteční tradiční krajské slavnosti. Začínají v poledne a vstup je zdarma. Po celém městě bude roztroušeno mnoho zón k odpočinku, relaxaci i inspiraci. Můžete zajít například na kino, kde zhlédnete mimo jiné výstavu o jeho rekonstrukci, navštívit můžete i workshopy. Na hlavním pódiu před budovou krajského úřadu vystoupí večer zpěvačka Bára Poláková. Kompletní program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Utrpení pro krásu

Přednáška, která se od 17:00 hodin uskuteční v sobotu na opočenském zámku, zaujme asi více dámské osazenstvo. Řeč bude totiž o korzetech, kdysi oblíbeném prvku ženského odívání. Přednáška se zaměří na jeho vývoj, proměny tvaru, technologie výroby i materiálů, v neposlední řadě i zdravotním důsledkům. Více zde.

Pardubický kraj

Trojkoncert

V obci Jevíčko započne v sobotních odpoledních hodinách mini festival. Těšit se můžete především na trojkoncert skupiny Light & Love a zpěváků Sebastiana a Voxela. Zajištěn je i doprovodný program či profesionální cattering. Hlavní program začne v podvečer, konkrétně v 18:00 hodin. Více informací k festivalu najdete zde.

Vysočina

Na kole pro nemocné

V sobotu proběhne na Vysočině charitativní cyklojízda. Pokořit můžete celou trasu, pokud si na ni netroufáte, tak klidně jen její část. Start pelotonu je na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. Výtěžek z dobrovolného startovného bude věnován pediatrickému oddělení Nemocnice Jihlava a také fondu na podporu onkologicky nemocných dětí. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Valtické slavnosti

Zrekonstruované prostory jízdárny a barokního divadla zámku Valtice se o víkendu stanou dějištěm divadelních, tanečních a hudebních slavností. Těšit se můžete například na operu Pygmalion, taneční workshopy nebo výběr skladeb barokních autorů. V sobotu zakončí program ohňostroj. Kompletní program zde.

Olomoucký kraj

Svatba a květiny

Od soboty do 18. září proběhne na zámku Tovačov výstava zaměřená na svatby. Na své si možná přijdou více ženy než pánové, protože hlavním tématem budou květinové aranže. Výstava bude součástí vybraných prostor prohlídkové trasy a přístupná bude od 10:00 do 17:00 hodin. Více zde.

Zlínský kraj

Slovácké slavnosti

Další ročník Slováckých slavností vína se uskuteční o víkendu v Uherském Hradišti. Přehlídka kulturního dědictví bude plná vína, řemesel a folklóru. Hlavní program započne krojovaným průvodem, těšit se můžete na velký jarmark lidových řemesel nebo mistrovství Slovácka ve stloukání másla. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Na vrchol věže

Věž ostravské radnice je bezesporu dominantou města. Každý rok se otevírá i její nepřístupné schodiště až na vyhlídkovou terasu. Průvodce vás při stoupání po 293 schodech seznámí s historií stavby či původními plány. Prohlídky proběhnou od 9:00 do 17:00 hodin vždy v půlhodinových intervalech. Více podrobností najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám