Hlavní obsah

Vodopád v Libanonu si prorazil cestu třemi jeskyněmi

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda je čarodějka a dokáže uchvátit vskutku kouzelnými výjevy. Jedním z nich je nepochybně vodopád v libanonské jeskyni Baatara Gorge, jehož voda prostupuje skrz strop. Místo je velmi fotogenické a turisticky oblíbené.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád se nachází v krasové jeskyni.

Článek

Vodopád si prorazil cestu už skrz tři jeskynní stropy a v současnosti padá z výšky 225 metrů. Působením vody vytvořil v krasovém útvaru unikátní tvary, které se postaraly o název Jeskyně tří mostů.

Vodopád napájí řeka a tající sníh z nedalekého pohoří Libanon. A právě tání už kdysi dávno v prehistorickém období napomohlo erozi krasových jeskyní, skrz které si voda prorazila cestu.

Foto: Profimedia.cz

Voda prorazila stropy tří jeskyní.

O objevení jeskyně pro západní svět se postaral francouzský vědec a speleolog Henry Coiffait v roce 1952, závrt byl plně prozkoumán až v roce 1980. Tehdy se také přišlo na to, že voda z jeskyně se navrací zpět na denní světlo u nedalekého městečka Mgharet al-Ghaouaghir.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám