Hlavní obsah

Zámek Kačina zpřístupnil v konírně novou expozici

Zámek Kačina na Kutnohorsku zpřístupnil ve zrestaurované konírně novou interaktivní expozici, která představuje fungování těchto prostor za časů šlechtického rodu Chotků. Návštěvníci se díky animacím a zvukům přenesou do historie a mohou se kochat pohledem na koně a poslouchat řehtání a dusot kopyt.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Expozice představuje fungování prostor za časů šlechtického rodu Chotků.

Článek

Obnova konírny a pořízení expozice stály kolem tří miliónů korun, uvedla ředitelka pobočky Národního zemědělského muzea na zámku Kačina Alena Štecherová.

Součástí výstavy je preparovaný plemenný plnokrevník Gradivo, který se v roce 1939 narodil v německém hřebčíně Waldfried a byl velkou koňskou hvězdou první poloviny 20. století. Kromě něj si návštěvníci mohou prohlédnout kočár, postroje nebo modely plemenných koní.

„Zajímavý je ale i samotný prostor konírny,“ upozornila Štecherová. Konírna sloužila původnímu účelu do začátku 30. let minulého století, kdy zámek opustil poslední šlechtický majitel, synovec posledního z Chotků Quido Thun Hohenstein.

Našel nový domov

Koně ale z Kačiny nezmizeli a ještě v 60. letech tam byli při jezdeckých závodech umisťováni na jednu noc. Plnokrevník Gradivo se v roce 1944 nastěhoval do hřebčína v Napajedlech. Zůstal tam do roku 1961, kdy byl ve věku 22 let utracen. Poté se dostal v preparované podobě do sbírek zemědělského muzea. Po desetiletích se ale ocitl se ve stavu, kdy ho nebylo možné vystavovat. Zrestaurován byl až loni díky programu na ochranu movitého kulturního dědictví.

„Na mimořádného koně si řada našich návštěvníků pamatovala z minulosti, z dob jejich školních výletů, a často se nás ptali, kam jsme ho ukryli. Musel dlouho žít v depozitářích, ale od letošního léta se s ním mohou všichni opět setkat, protože právě v naší konírně našel Gradivo nový domov," uvedla Štecherová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám