Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na archeologický den nebo ukázky první pomoci

Novinky, mšv

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, není však třeba truchlit. Poslední týdny je třeba užít si naplno. S dětmi můžete vyrazit třeba do Žlutých lázní v Praze na Den první pomoci, kde se dozvíte spoustu zajímavostí a sami si je také budete moci zkusit. Nebo vyrazte za vykopávkami do Zeměráje, kde se děti promění v archeology a badatele.

Foto: Profimedia.cz

Nechte děti zahrát si na archeology. Ilustrační foto

Článek
Praha

První pomoc ve Žlutých lázních

Dorazte v sobotu do Žlutých lázní a můžete se i s dětmi dozvědět něco o první pomoci. Připraveny jsou například ukázky záchrany tonoucího, ošetření krvácející rány nebo pomoci člověku v bezvědomí. Pro děti i dospělé je přichystán zábavný program. Začíná se v 10:00 hodin. Více najdete zde.

Pražská olympiáda

Srpen nepatří pouze olympijských hrám v Riu, ale také těm v Praze, tedy konkrétně v Nové budově Národního muzea. Proběhne zde retrolympiáda, soutěže v netradičních a dnes již téměř zapomenutých disciplínách. Medaile se budou rozdávat za skládání Rubikovy kostky nebo skákání gumy či cvrnkání kuliček. Připomeňte si hry svého dětství spolu se svými ratolestmi. Více zde.

Výročí Petřínské rozhledny

O víkendu se můžete těšit na bohatý program spojený se 125letým výročím Petřínské rozhledny, například na komentovanou prohlídku po pražském vrchu, předvedou se také velocipedisté v dobovém oblečení při jízdě na vysokém kole, pro děti jsou připravena kouzelnická vystoupení nebo tvořivé dílničky, během kterých si postaví vlastní rozhlednu. Nedělní program pak připomene dobu okupace v roce 1968. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Den řemesel

Ve skanzenu na Vysokém Chlumci ožijí v sobotu řemesla spjatá s venkovským hospodářstvím a lidovým stavebnictvím. Pod ruce budete moci nahlédnout kovářovi, hrnčířovi či dráteníkovi. Bohatý program bude doplněn vystoupením folkových skupin. Akce začíná v 10:00 hodin, vstupné pro dospělého činí 40 korun, pro děti 20. Více naleznete zde.

Historická kratochvíle

V areálu roztockého muzea se v sobotu uskuteční historická slavnost. Uvidíte rytířský souboj na koních, lazebnu, tance a mnoho dalšího. Akce začíná ve 13:00 hodin průvodem městem a přivítáním návštěvníků, pokračovat bude hudebním vystoupením a středověkými tanci. Více zde.

Jihočeský kraj

Archeologický den

Přijeďte v sobotu do areálu Zeměráj v Kovářově a seznamte se s prací archeologa. Sestavte si rozbité nádoby, model srubového domu nebo si vyrobte kouzelný amulet. Novinkou je paleontologické naleziště pro nejmenší badatele. V Zeměráji, reálné vesnici z raného středověku, si však můžete zkusit také vytočit nádobu na kruhu, příst, tkát či mlít mouku. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Den s vojenskou technikou

Dorazte v sobotu do Rokycan na den s vojenskou technikou. V Muzeu na demarkační linii budou k vidění ukázky činnosti a jízdy vojenské a záchranné techniky. Návštěvníci budou také moci nahlédnout do míst, která nejsou běžně přístupná, otevřeny budou například technické části strojů, aby šel vidět motor a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Jízda důlním vláčkem

Znáte rezervaci Soos? Jedná se o unikátní rašeliniště na sever od Františkových Lázní a o víkendu se budete moci přírodním parkem svézt důlním vláčkem či úzkorozchodnou dráhou Kateřina. Vagóny, které dříve vozily vytěžený jíl, jsou dnes turistickou atrakcí a jedná se o opravdový unikát. Další příležitost se povozit budete mít až v září, nenechte si proto akci ujít. Více zde.

Ústecký kraj

Osecká pouť

Každoroční osecká pouť patří k těm největší v Ústeckém kraji. Připraveny jsou kolotoče a jarmareční stánky, které ke každé pouti neodmyslitelně patří. Historický řemeslný trh na nádvoří cisterciáckého kláštera nabídne mimo jiné i loutková divadla, kejklíře či dětskou soutěžní arénu. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Sklářský festival

Možná si říkáte, že sklářský festival nebude akcí, která by mohla děti bavit. Ale vězte, že bude na co koukat. Zavítejte na den otevřených dveří ve sklárně Ajeto v Lidnavě, prohlídněte si foukání, rytí, malování či broušení skla. Připraveny jsou ovšem i jízdy na koních a traktorech či pohádkový vandr pro děti. Mimo to kolotoče nebo velká pěnová zábava. V sobotu od 9:00 hodin. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Staročeské dožínky

Jak vypadají nefalšované staročeské dožínky, se můžete přesvědčit v Zámělu, kde se budou konat v sobotu od 13:00 hodin. Na programu je výstava Král Karel IV. či divadelní představení - zinscenované pověsti. Mimo to se můžete těšit na dobré jídlo či pití, ale také na tradiční písně a tance. Více zde.

Pardubický kraj

Třicetiletá válka

Hrad Svojanov se o víkendu přesune do minulosti, konkrétně do období třicetileté války, kdy se ho švédská armáda pokoušela dobýt. Hlavní program proběhne na horním nádvoří, uvidíte šermířská vystoupení, ukázky zbraní či ukázky práva útrpného. Ale připraveny jsou i soutěže a hry pro děti. Vyvrcholením akce bude hromadná bitva o hrad. Více naleznete zde.

Vysočina

Slámování

Jubilejní 20. ročník Slámování se uskuteční na zámku v Červené Řečici od pátku do soboty. Nevíte, co si pod pojmem představit? Jde o výrobu objektů, postav či zvířat ze slámy. V historii akce vznikla už neotřelá díla, třeba filmový medvídek Kuky v nadživotní velikosti. Akce je vhodná jak pro jednotlivce, tak pro rodiny s dětmi, hlavní program doprovodí komentované prohlídky zámku. Více zde.

Jihomoravský kraj

Krojované hody

Přijeďte si užít autentickou atmosféru jedné z nejvýznamnějších folklórních akcí v Mikulčicích. Celá obec se obleče do slavnostních krojů a připraveny jsou kromě kulturního programu především tradiční hody. Akce se uskuteční od pátku do neděle. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Den kovářů na hradě

V sobotu začne na třetím nádvoří hradu Helfštýn akce, během níž se zrodí monumentální plastika. Přímo před zraky diváků skupina kovářů vytvoří sochu, která bude hrad zdobit. Buďte u zrodu velkolepého díla. Akce trvá až do následujícího pátku. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Pochod kolem Všeminy

Vyrazte se svými dětmi v sobotu na pochod a trochu se provětrejte. První ročník turistického pochodu kolem Všeminy je vhodný pro všechny věkové kategorie a je možné ho absolvovat pěšky či na kole, na výběr je také z několika tras. Akce se koná pouze za příznivého počasí, pochodování v pláštěnkách se tudíž bát nemusíte. Odkud se vychází a kdy je sraz, zjistíte zde.

Moravskoslezský kraj

Víkend na hradě

O víkendu využijte možnosti neomezeného pohybu na hradě Sovinec, kde na vás čeká pestrý program. Například jedinečné pásmo soubojů nevšedními tipy zbraní či loupežnické historky nebo napínavý příběh plný ohňových efektů zakončených velkolepou show. Více informací hledejte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám