Hlavní obsah

Nejrychlejší zipline světa je pouze pro odvážné. Jezdí až 160 kilometrů v hodině

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte-li mezi osoby, kterým rychlá jízda nahání hrůzu, není nejdelší evropský zipline nic pro vás. Nejdelší není ovšem jediné přízvisko, kterým se může dráha v severním Walesu pyšnit. Je totiž také nejrychlejší. Na délce 1,6 kilometru lze vyvinout rychlost až 160 kilometrů v hodině. A to opravdu není nic pro strašpytly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejrychlejší zipline na světě dosahuje místy rychlosti 160 km/hVideo: Caters News, AP

 
Článek

Konkrétně se dráha nachází v areálu Zip World — bývalém břidlicovém lomu Penrhyn, který byl koncem 19. století největším svého druhu na světě, hlavní těžební jáma je 1,6 kilometru dlouhá a 370 metrů hluboká. Skoro se zdá, že ta světová „nej“ se zde až nebezpečně koncentrují.

Foto: Profimedia.cz

I takový výhled na jezdce ziplinové dráhy čeká.

Už dávno ale lom neslouží těžebním účelům, hlavní atrakcí je nyní ziplinová dráha s názvem Velocity, což je v překladu rychlost. Před ostrou jízdou mohou zájemci nabýt sebevědomí na menší dráze nebo si zkrátka jen užít výhled z vrcholku. Při dobré viditelnosti lze dohlédnout klidně až na ostrov Man.

Dráha zatím slaví velký úspěch, na portálu TripAdvisor ji návštěvníci vřele doporučují. „Dostal jsem jízdu jako dárek k sedmdesátým narozeninám a mám zážitek na celý život, už se nemohu dočkat, až se do parku vydám znovu, výhled je opravdu spektakulární,“ píše jeden z uživatelů portálu.

Jízda pro jednu osobu vyjde na 60 liber, což je v přepočtu zhruba 1912 korun. K zakoupení jsou také rodinné vstupenky za 220 liber, zhruba 7011 korun, které platí pro dva dospělé a dvě děti pod 16 let.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy zipline?
Ano
21,4 %
Zatím ne, ale láká mě to
47,2 %
Ne, ani to neplánuji
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1648 čtenářů.

Co je zipline?

Základem adrenalinové aktivity jménem zipline je ocelové lano napnuté nad údolím nebo obecně mezi dvěma body. Po něm se odvážlivci svezou pomocí postroje, který tvoří kladka a lezecký úvaz, a při jízdě vzduchem si užívají výhled na okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám