Hlavní obsah

Nejaktivnější islandský gejzír chrlí vodu už přes 50 let

Novinky, mšv

Island je drsná země plná plání, sopek či gejzírů. A právě divokost a nepředvídatelnost krajiny je pro turisty velkým lákadlem. Velmi častým cílem je Strokkur, gejzír, který sice není tím největším ani nejstarším, ale zato je nejaktivnější. Každých několik minut chrlí mohutná erupce vodu do výšky i 30 metrů. Ve videu můžete zjistit, jak taková velkolepá podívaná vypadá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gejzír Strokkur je vyhledávanou turistickou atrakcí IslanduVideo: AP

 
Článek

O gejzíru Strokkur, jehož název se překládá jako konev, poprvé padla zmínka v roce 1789, kdy zemětřesení uvolnilo jeho „potrubí“ a začala z něj stříkat voda. Během 19. století se jeho aktivita stále stupňovala a voda údajně dosahovala výšky i 60 metrů.

Na přelomu 20. století však jeho aktivitu ukončilo další zemětřesení, až do doby než se v roce 1963 obyvatelé rozhodli atrakci obnovit a průchod uvolnit. Od té doby Strokkur pravidelně vybuchuje.

V současnosti se jedná o nejaktivnější gejzír na Islandu, erupce probíhají každých pět až deset minut. Strokkur se nachází v geotermální oblasti u řeky Hvítá východně od hlavního města Islandu Reykjavíku.

Geysir dal všem jména

Strokkur leží poměrně nedaleko od známého Geysiru, který dal pojmenování všem gejzírům na světě. Jedná se o nejstarší známý přírodní úkaz svého druhu, poprvé byl popsán už v roce 1294. Na rozdíl od prvního jmenovaného je však jeho činnost velmi nepravidelná a závisí na sopečné aktivitě v oblasti.

Ačkoli je po sérii zemětřesení, které za poslední dekádu proběhly, opět činný, turisté si na erupci počkají poněkud déle než u Strokkuru — klidně až 8 hodin. Geysir je považován za nejvyšší gejzír na světě, kolem roku 2000 bylo naměřeno až 122 metrů, průměrně ale stříká do výšky 70 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám