Hlavní obsah

Hrad Litice má hradby jak z perníku, drolí se

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhým rokem nepouští turisty do hradu Litice na Pardubicku jeho kastelán Dalibor Urban. Vůbec ho to netěší. Příčinou jsou hradby, které se drolí, jako by byly z pardubického perníku. Brány hradu ale kastelán otevře, jak doufá, ještě letos v srpnu.

Foto: Archiv NPÚ

Hradby hradu Litice byly stavěny už ve 13. století. Není divu, že se dnes drolí.

Článek

V březnu 2015 došlo k vydrolení zdiva bývalého severního paláce a následné průzkumy ukázaly, že poškození zdiva je takového rozsahu, že znemožňuje jakýkoliv návštěvnický provoz.

„Vzhledem k tomu, že severní palác byl umístěn v kopci, nešlo zeď zabezpečit tak, abychom zabránili možnému samovolnému odpadání a uvolňování zdiva, kdy hrozilo riziko, že se přes svah dostane až na přístupovou cestu a někoho zraní. Varianta, že zeď ohraničíme páskou, aby k ní návštěvníci nechodili, tedy nebyla možná, báli jsme se pádu kamení,“ vysvětlil kastelán Urban.

Hrad Litice byl z důvodu havárie zdiva bývalého severního paláce v březnu 2015 celou loňskou sezónu uzavřený. Administrace ke stavební obnově trvala několik měsíců, samotné práce začaly de facto v červnu 2016, kdy se vystavělo lešení a začaly bourací práce.

Plánují se další četné opravy

„V plánu jsou tyto další činnosti: sejmutí nepůvodní koruny severní a východní zdi, vytvoření kapes pro zavrtávací injektážní tyče, základní statické zajištění severní a východní zdi ze strany interiéru, přezdívání interiérového líce zdiva severní a východní stěny, aplikace výztuže severní a východní zdi ze strany interiéru,” vyjmenovala jen některé z probíhajících prací na hradě Litice mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) v Sychrově Lucie Bidlasová.

Ve chvíli, kdy bude zeď bývalého severního paláce dostatečně zajištěna, bude hrad zpřístupněn veřejnosti – počítá se se zpřístupněním na poslední červencové víkendy, kdy se u hradu nebudou pohybovat ani auta stavebních firem.

Provoz v srpnu bude závislý na průběhu stavebních oprav – buď se již hrad vrátí k běžné návštěvní době od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, nebo bude zprovozněn pouze o víkendech. „Definitivní termín bude zveřejněn na webu hradu,“ slíbil Miloš Kadlec, ředitel, NPÚ ÚPS na Sychrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám