Hlavní obsah

Dovolenou na Baleárech od prázdnin zdražuje turistická daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté na Baleárských ostrovech si od začátku července připlatí za svůj pobyt. V platnost v pátek vstupuje nová pobytová daň, která může činit až dvě eura (54 Kč) za noc, upozornil na svých internetových stránkách list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z pláží na Mallorce

Článek

Daň se stanovuje podle úrovně ubytování a pohybuje se od 50 centů za pobyt v hostelech do dvou eur za pobyt v pětihvězdičkovém hotelu. Při pobytech mimo sezónu a delších než 20 dní se daň snižuje o 50 procent. Vztahuje se na návštěvníky ostrovů Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera. Daň nebudou platit děti mladší 16 let, rodiče však musí předložit dokument potvrzující identitu a věk jejich potomků.

Výjimku z placení budou mít také lidé, kteří jsou na ostrově kvůli zdravotní péči nebo zde budou pomáhat při mimořádných událostech a katastrofách. V takovém případě budou muset vyplnit speciální formuláře a v případě léčebného pobytu také předložit prohlášení podepsané lékařem.

Cestující výletních lodí budou platit za noc od okamžiku, kdy jejich loď zakotví. Každý turista musí vyplnit formulář a zaplatit v hotelu předem nebo při svém pobytu. Zatím není jasné, co bude s turisty, kteří již tráví svoji dovolenou na ostrovech a končí jim až po 1. červenci, uvedl list.

Peníze půjdou na cestovní ruch

O dani, která je podle mnohých kontroverzní, se široce mluvilo, pro mnoho turistů však bude překvapením, že musejí sáhnout hlouběji do svých peněženek.

Baleárská vláda tvrdí, že peníze budou použité na projekty udržitelného cestovního ruchu na ostrovech. Očekává, že daň ročně přinese rozpočtu 60 miliónů až 70 miliónů eur (přes 1,89 miliard korun); letos to má být kvůli pozdějšímu zavedení 40 až 50 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám