Hlavní obsah

Vesnice na východním Slovensku má šanci stát se Evropskou obcí roku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Východoslovenská obec Spišský Hrhov získala slovenskou cenu Vesnice roku a snaží se získat i cenu Evropská obec roku. V polovině června proto obec navštívilo devatenáct porotců této celoevropské soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Zámek je jednou z dominant Spišského Hrhova.

Článek

O letošní cenu Evropská obec roku zabojuje 24 obcí z 12 evropských států. Hrhovčané podle vlastních slov učiní vše, aby tuto soutěž vyhráli. Komisi představili přednosti své obce, trochu jim zahráli, nakrmili je, nabídli kávu s čerstvě nadojeným kozím mlékem.

„Snažíme se ukázat, čím jsme otevření. Jsme inspirativní v otázce obecního podnikání i v otázce přístupu k Romům. Snažíme se prosperovat z toho, že pracují,“ řekl televizi Markíza starosta obce Vladimír Lehocký.

V obecném podniku našlo práci několik desítek obyvatel obce. Mnozí začali následně podnikat sami. Postavili si krásné nové domy a vyrábí si dokonce i vlastní vodu. Proto mají nejlevnější vodu z celého Slovenska.

Lidé v Hrhově nečekají na pomoc, ale společně pracují a učí se.
porotkyně Marija Markešová<br/>

Obec má vlastní řemeslnou dílnu, bazén, stacionář pro seniory, školu s vlastní bylinkovou farmou, pekárnu, supermoderní skleník a obecnou prodejnu domácích sýrů a klobás. Členům komise představili také nejmenší píšťalku na světě a dřevěné maxivýrobky, které jsou zapsané v Guinnessově knize rekordů.

„Iniciativa lidí z této obce může sloužit jako vzor pro mnoho obcí v Evropě. Lidé v Hrhově nečekají na pomoc, ale společně pracují a učí se,“ neskrývala nadšení porotkyně soutěže Evropská obec roku Marija Markešová ze Slovinska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám