Hlavní obsah

Jsem umělkyně, tvrdila Američanka. Za malování na skály jí zakázali vstup do národních parků

Novinky, mšv

Třiadvacetiletá Američanka Casey Nocketová dostala zákaz vstupu do všech národních parků v zemi. Na chráněné skály totiž namalovala jméno, které užívá na fotografické sociální síti Instagram, a snímky svého konání na ní i zveřejňovala. Zároveň bylo dívce nařízeno 200 hodin veřejně prospěšných prací. Informoval o tom britský portál Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Američanka malovala na skály v národních parcích. Ilustrační foto

Článek

Zákaz vstupu na zhruba 2,12 miliónu čtverečních kilometrů půdy má pro mladou Američanku platit po dobu dvouleté podmínky. Musí také zaplatit pokutu, o jejíž výši se rozhodne během nadcházejícího slyšení u soudu.

„Správa národních parků tvrdě dřela, aby skály uvedla do jejich přirozeného stavu,“ tvrdí právní zástupce Phillip A. Talbert. „Očekává se, že čištění dokončí, jakmile to dovolí počasí.”

Američanka na skály malovala akrylovými barvami obličeje a připojila k nim jméno svého instagramového účtu Creepy Things. Vše se mělo odehrát v několika parcích v rozmezí 26 dnů před dvěma lety, tedy v roce 2014. Některé malůvky se podle správy těžce odstraňují, protože technika, která se k tomu používá, může způsobit nevratnou škodu na kameni a dalších přírodních úkazech.

V jednom z příspěvků se Nocketová vyjádřila, že nic v podstatě neničila. „Je to umění, ne vandalismus. Jsem umělkyně.“ Američanka byla obviněna za ničení státního majetku v šesti národních parcích v Oregonu, Kalifornii, Utahu a Coloradu. Ke všem ze sedmi bodů obžaloby se přiznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám