Hlavní obsah

V Itálii chodí po vodě. Dlouhá mola jsou uměleckou instalací

Novinky, mšv

Přáli jste si někdy chodit po vodě? Díky instalaci bulharského umělce Christa si to můžete vyzkoušet, pokud vyrazíte k jezeru Iseo u italského městečka Sulzano. Na vodní hladině plave 100 000 čtverečních metrů polyetylenových kostek. Projekt je nazván prostě „Plovoucí mola“ a jeho vybudování stálo 15 miliónů eur, tedy kolem 405 miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová instalace na italském jezeře IseoVideo: Reuters

 
Článek

Vybudování instalace je tak trochu stavebním úspěchem, 220 000 na sebe nahuštěných kostek je ukotveno na betonových deskách na dně jezera. A při chůzi se má molo vlnit podle vodní hladiny. Látka, kterou jsou kostky potažené, mění v závislosti na denním světle barvu z červené na zlatou. Instalace zůstane na jezeru pouze několik týdnů, což je podle umělce součást jeho krásy.

„Souvisí to s dynamikou projektu,“ řekl. „Umění není jen o těch čtrnácti nebo šestnácti dnech, kdy ho vystavujete. Umění je celá cesta — proces, který k těm čtrnácti či šestnácti dnům vede. Dohromady je to umělecké dílo, které vytváří očekávání, názory pro a proti,“ dodal Christo. Tvrdí, že všechna jeho díla mají společné téma, jsou především o radosti, kráse a svobodě.

Turisté i místní jsou instalací fascinováni, zároveň by ale byli rádi, kdyby vydržela o něco déle. „Je to čerstvý vítr zejména pro majitele hotelů a pro obchod obecně. Jen nechápu, proč to nebude trvat déle, patnáct dní se mi zdá příliš málo,“ postěžoval si místní důchodce Guerini Amabile.

Instalace se oficiálně zpřístupnila 18. června a 3. července se opět uzavře. Do té doby se očekává, že ji navštíví přes půl miliónu turistů. Vstup na ni je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám