Hlavní obsah

Výlet drsnou vikingskou krajinou. Poznejte Lofoty z ptačí perspektivy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čarovné záběry norských Lofot pořídil americký režisér Raphael Rogers. Za pomoci dronu zdokumentoval svůj výlet drsnou krajinou Vikingů, krajinou, která téměř připomíná jakousi fantaskní zemi. Zpoza mraků vystupují vrcholky zasněžených hor a temně modré moře zrcadlí pomalu klesající slunce. Vítejte na skutečném severu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poznejte Lofoty z ptačí perspektivyVideo: Reuters

 
Článek

Byl to spontánní výlet, Rogers objevil levné letenky do Norska a rozhodl se tam vyrazit na dvanáctidenní výlet. Možná z profesní deformace si s sebou vzal také dron, aby si mohl ze své cesty pořídit památku.

„Pilotoval jsem dron až k jeho limitům. Baterie byly dost zmrzlé, aby ho udržely v chodu, ale i tak jsem ho rozjel, abych záběry pořídil. Nechal jsem ho vystoupat až do maximální výšky, nad mraky a vrcholky hor,“ popsal Rogers.

Dodal, že i když se dron často nacházel už téměř mimo dosah signálu, přežil každý let bez újmy — i v arktickém chladu a sněžné bouři.

Foto: Profimedia.cz

Rybářská vesnice Reine je jedno z nejikoničtějších míst Lofot.

Norské souostroví Lofoty se táhne při severním pobřeží země a je tvořeno 80 ostrovy. Zvláštností je, že ačkoli se nachází zhruba 200 kilometrů za polárním kruhem, klima je na nich relativně mírné. Může za to proudění teplého Golfského proudu, na jižní části ostrovů dokonce průměrná teplota nikdy neklesá pod nulu.

Obyvatele živí rybolov

Na Lofoty se jezdí především kvůli jedinečné a divoké přírodě. Z křišťálově čistých vod fjordů vystupují ostré hřebeny hor, které mizí v oblacích.

Na ostrovech se díky poloze střídá polární den a noc. Díky tomu mohou návštěvníci vidět, jak se ve dne odráží půlnoční slunce na hladině fjordů, zatímco přes noc jim vyrazí dech magické barvy polární záře.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad Lofotskými ostrovy.

Na ostrovech žije zhruba 24 000 obyvatel, z nichž se většina živí rybolovem a v odvětvích s ním spojených, loví se zde především tresky. Jedním z nejikoničtějších míst je rybářská vesnice Reine, která se velmi často objevuje na různých fotografiích.

Lofoty jsou obývány zhruba 6000 let, své osady a sídla si na nich postavila spousta vikingských náčelníků. Podle National Geographic se jedná o třetí nejkrásnější ostrovy na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám