Hlavní obsah

Pobřežní město se proměnilo ve venkovní galerii

Novinky, mšv

Po úbočí kopce se až ke středověké věži táhne rudá stuha. Metaforická červená nit vede skrz venkovní galerii, kterou v italském městečku Praiano zřídili okolní umělci. Permanentní venkovní výstava čítá zhruba 150 keramických děl a zahrnuje sochy, reliéfy či malované dlaždice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italské městečko se proměnilo v muzeum pod širým nebemVideo: AP

 
Článek

Umělecké objekty zobrazují výjevy ze života rybářů nebo mýtus o Odysseovi (v latině Ulysses) a Sirénách, který se podle lokálních legend odehrál nedaleko. Návštěvníci mohou získat informace o uměleckých instalacích naskenováním QR kódů pomocí chytrých telefonů.

„Do našeho otevřeného muzea přispělo svými díly osm umělců, všichni z nich keramici. Podél nejhezčích městských promenád umístili zhruba 150 objektů - reliéfy a sochy,“ říká zakladatel skupiny Agenda Praiano, tvořenou městskými obyvateli, Claudio Gatii.

Přilákat turisty

Výstava má pomoci přitáhnout do městečka více návštěvníků. „Začínali jsme úplně od píky. Ležíme mezi třemi pobřežními klenoty, městy Ravello, Positano a Amalfi, a chtěli jsme dodat našemu městu nějakou identitu,“ dodal Gatii.

Starosta Praiana Giovanni Di Martino si myslí, že galerie dá místním pocit zodpovědnosti a povzbudí je k tomu, aby se o své město dobře starali. „Nejlepším strážcem projektu nebudou bezpečnostní kamery nebo policie, ale místní, kteří berou výstavu jako přidanou hodnotu pro jejich domovinu,“ tvrdí.

Turisté, kteří umělecké instalace už stihli vidět, se shodují, že se jedná o velmi zajímavý a hezký projekt. Objekty je totiž vedou cestou, která je místy až 200 metrů nad magicky modrou zátokou. Kromě umění se tak mohou kochat i pohledy do krajiny.

Vernisáž proběhla 21. května, výstava je permanentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám