Hlavní obsah

Pradědovo dětské muzeum chystá gastronomický festival pro děti

Pradědovo dětské muzeum v Bludově na Šumpersku chystá první dětský gastrofestival v České republice. Zaměřen bude nejen na dětské chutě, ale i zdravou výživu a lokální produkty. Malí jedlíci budou v muzeu a jeho okolí jídlo nejen ochutnávat, ale i vařit. Čekají je dílny zaměřené na vaření a přípravu jídla, uvedla Barbora Haušková z muzea.

Foto: Pradědovo dětské muzeum

Gastronomický festival bude určen dětem

Článek

Zahrada muzea se podle pořadatelů promění na vesnici s hostincem U krále Richarda, kavárnou U Turka, řezníkem Krkovičkou, Držgrešlovou záložnou a Pradědovými statkáři. Bude se vařit, grilovat, péct, zdobit a tvořit vše, co se dá sníst.

Tvořit budou děti v dílničkách, mimo jiné se naučí dělat ovocné knedlíky, zdobit veselé obložené chlebíčky, ale i vyrábět lázeňské oplatky," uvedla Markéta Ficnarová z Pradědova dětského muzea v Bludově. Návštěvníci si na festivalu zakoupí groše v Dršgrešlově záložně, za které pak mohou v areálu muzea konzumovat a ochutnávat.

Jedna z částí festivalu se zaměří na regionální produkty značky Jeseníky originální produkt. Pořadatelé nezapomněli ani na zdravou výživu, kterou se chystají představit dětem hravou formou. Myslet se bude však i na chutě dospělých, chybět nebude například regionální pivo. Pradědovo dětské muzeum se otevřelo v Bludově loni na konci října.

Muzeum chutí a vůní

Za pět měsíců jeho provozu prošlo jeho branami 10 000 návštěvníků. Dětské muzeum v prostorách Březinova statku, jehož náročná proměna stála zhruba 19 miliónů korun, se tak zařadilo mezi nejnavštěvovanější muzea v regionu.

Muzeum nabízí návštěvníkům 600 metrů čtverečních expozic v interiéru a 0,2 hektaru velké přírodní hřiště. Muzeum je zasvěceno především chutím, vůním i osobnostem Jeseníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám