Hlavní obsah

Restaurátoři opraví bohatě zdobenou bránu rájeckého zámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkáři nechají zrestaurovat litinovou bránu zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku, který byl sídlem knížecího rodu Salmů. Při opravách se na ni vrátí i metrový litinový erb rodu. Již 15 let je uložený v depozitáři. Brána zámku patří podle odborníků k nejkrásnějším branám šlechtických sídel na Moravě.

Foto: ústav památkový Národní, ČTK

Archivní snímek bohatě zdobené litinové brány zámku v Rájci na Blanensku

Článek

Nutné je staticky zajistit sloupy držící křídla brány, pod jejichž tíhou se sloupy zkřivily. Opravy bude financovat Národní památkový ústav, podle kastelánky Jany Kopecké vyjdou asi na 1,5 miliónu korun.

Bránu si nechali vyrobit Salmové v 19. století ve svých železárnách v Blansku. Rodový erb na ní zachycuje dvě ryby. Nad ním byla umístěna litinová korunka, napodobenina salmovské knížecí koruny. Originál je vystaven v rájeckém zámku.

„Koncem 19. století se ve Vídni konala výstava bran ze šlechtických sídel z Rakouska-Uherska. Salmovská tehdy vyhrála jako nejkrásnější," doplnila Kopecká. Bránu zdobily četné litinové lístky.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Rájec na Svitavou

Před 15 lety byla ale brána již v tak špatném stavu, že všechny její zdobné prvky musely být odstraněny a uloženy v depozitáři. „Ohrožovaly turisty, hrozil úraz. Dosud na opravy nebyly peníze," uvedla kastelánka.

Salmové patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Rájecký zámek ročně navštíví kolem 25 000 turistů, a zájem o něj vzrůstá.

Reklama

Výběr článků

Načítám