Hlavní obsah

Unikátní fabrika na tažený maces funguje na Slovensku už 110 let

Právo, Ivan Vilček
Zlaté Moravce

Ve slovenském městě Zlaté Moravce se od roku 1905 vyrábí tradiční židovský pokrm - maces. Ve střední Evropě nemá taková fabrika obdoby.

BEZ KOMENTÁŘE: Továrna na macesy ve Zlatých Moravcích na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Maces je dobrý například na stahování žaludeční kyseliny. Nepotřebujete žádné léky. Proto máme největší odbyt, když je burčáková sezóna,“ usmívá se vedoucí výroby Michal Cibira. „Mám vyzkoušené na sobě i dětech, že maces má blahodárné účinky na trávení. Doma už ani neslyším obvyklou dětskou větu ´bolí mě bříško´,” doplňuje spolumajitelka podniku Martina Cibirová.

Maces má při vaření celkem široké využití. „Tento křehký nekvašený chléb z mouky a vody se dá využít i na přípravu knedlíčků do polévky, dortu nebo na maso místo strouhanky,“ vyjmenovává Cibirová.

Doba od zadělání těsta k jeho upečení podle tradiční receptury nesmí přesáhnout 17 minut, aby se zabránilo kvašení. „Těsto se zpracuje a peče se z obou stran. Deset metrů dlouhou pec projede těsto nejrychleji za půl druhé minuty, nejpomaleji za dvě a půl minuty,“ ukazuje vedoucí výroby.

Těsto tenké jeden milimetr

Zkušené pracovnice hmatem zjistí, kdy je těsto natolik vypracované, že se může vylisovat do plátu tenkého jeden milimetr, perforovat a péct. „Pokud se například začíná péct v pondělí ráno, pec musí být zahřátá od nedělního rána, celý den a celou noc,“ říká Cibira.

Do pece se přikládá tradičně hnědým uhlím. Na výrobu těsta na maces se používá čistá chlebová mouka a pitná voda. „Následně se těsto zlisuje a hněte. Pak projde několika válci, perforuje se a jede do pece. Peče se při teplotě 420 stupňů,“ vysvětluje vedoucí výroby.

Produkují desítky tun macesů

Stroje ve Zlatých Moravcích byly zakoupeny z Anglie a před tím už byly používané, takže jsou starší než 110 let. „Jako starší lidé potřebují častěji lékaře, i tyto stroje potřebují údržbu,“ dodává Cibira.

V oblasti Zlatých Moravců žila do druhé světové války silná židovská komunita a maces šel na odbyt. „Původním majitelem fabriky byl Max Kalmar. I když fabrika dvakrát vyhořela, stále vyrábí,“ dodal vedoucí výroby.

V současnosti vyrobí ve Zlatých Moravcích ročně asi 50 tun macesu. Dodává se především na domácí trh, ale také do České republiky a Maďarska. Mnoho židů tvrdí, že nejlepší maces se vyrábí právě v této malé fabričce na Slovensku. Zdejší maces však není košer, protože u každého kroku výroby by musel být dozorující rabín. A tak se zdejší maces do Izraele nevyváží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám