Hlavní obsah

Petřín bude barevně nasvícený, odborníci jsou proti

Petřínská rozhledna bude opět barevně nasvícená. Zlatě v sobotu u příležitosti Dne dětské onkologie a zeleně ve svátek irského národního světce svatého Patrika 17. března. Barevné osvětlení památky v úterý schválili pražští radní, přestože magistrátní odborníci s ním nesouhlasí. Tyto dny podle nich nejsou dost významné. Kromě zlaté a zelené se rozhledna loni v listopadu rozsvítila barvami francouzské trikolory na znamení solidarity s touto zemí po teroristických útocích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petřínská rozhledna v zeleném

Článek

Hlavním důvodem k nesouhlasu s nasvícením Petřínské rozhledy je, že souhlas je udělován pouze pro státní svátky ČR a mimořádně významné dny, jak se píše v usnesení magistrátní komise pro koordinaci neinvestičních aktivit ve veřejném prostoru Pražské památkové rezervace v dokumentu k jednání rady.

V komisi zasedají vedoucí odborů, zastupitelé, radní pro kulturu nebo předsedkyně kulturního výboru. Podle odboru kultury, zahraničních vztahů a cestovního ruchu má být nasvícení rozhledny využito i k podpoře symbolických svátků. K jejich stanovisku se v úterý přiklonili i radní, kteří nasvícení schválili.

Žádné náklady Praze z jejich rozhodnutí neplynou, nasvícení v Den svatého Patrika zaplatí irská strana, v Den dětské onkologie společnost Eltodo, se kterou má Praha smlouvu o správě veřejného osvětlení.

Petřínská rozhledna, postavená v roce 1891, v minulosti kromě zelené, zlaté a francouzské trikolory svítila také modro-žlutě při výročí vstupu do EU nebo v barvách české trikolory při státních svátcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám