Hlavní obsah

Tichá letiště omezují hlášení. Výzvy k nástupu do letadla se nedočkáte

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bratislavském letišti nečekejte žádné donekonečna se opakující výzvy pasažérům. Letiště Milana Rastislava Štefánika se totiž před časem zařadilo mezi stále populárnější tzv. tichá letiště.

Jedno z tichých letišť se nachází v BratislavěVideo: TV Markíza

 
Článek

Pojem tiché letiště znamená, že pokud se nedostavíte včas k bezpečnostní kontrole nebo k východu k letadlu, žádná opakovaná hlášení vás k tomu nevyzvou. Jedná se o odpovědnost každého cestujícího.

Na druhé straně většina cestujících si tyto povinnosti dobře hlídá a opakovaná hlášení jen zbytečně rušila klidnou atmosféru v letištní hale. „Když chyběl nějaký pasažér a hlásili to čtyři krát za minutu, už to bylo otravné,“ řekl jeden z cestujících na bratislavském letišti televizi Markíza.

Hlášení jsou omezena pouze na informace o změně času odletu nebo o rušení letů a na bezpečnostní hlášení. Mluvčí bratislavského letiště Veronika Ševčíková potvrdila, že pod vlivem příliš velkého množství hlášení je cestující přestávali vnímat. „Pak nevěnovali pozornost ani důležitým hlášením,“ uvedla Ševčíková.

Tichá letiště fungují například také v Londýně, Birminghamu, Frankfurtu, Kodani, Oslu, Helsinkách, Dubaji, ve Vídni či v Mnichově. Mnichovské letiště umožňuje cestujícím živé videospojení s letištní obsluhou pomocí InfoGate Kiosku.

Další letiště upřednostňují interaktivní dotykové panely. Některá letiště mají také vlastní aplikace pro mobilní telefony, které pomáhají cestujícím v orientaci.

Anketa

Vadí vám častá letištní hlášení?
Ano.
10,5 %
Ne.
4,4 %
Ne, vnímám je jako užitečná.
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám