Hlavní obsah

Na severu Itálie ožil slon. Třikrát denně baví lidi

Novinky, Jakub Kynčl (Brixen)
Brixen

Ne, nebojte se, ochránci zvířat nemusí odkládat své hrnky s fair trade bio čajem a oblékat si teplé bundy bez kožešinek, aby nebohému slonovi jeli pomoci. Jde totiž o výjimečnou světelnou show, která se koná třikrát denně v jihotyrolském Brixenu až do 6. ledna. Právě v ní totiž „ožívá” slon Sulejmán, který je s historií města nedílně propojen.

Světelná show Příběh Sulejmána v jihotyrolském BrixenuVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Slon Sulejmán, který žil v 16. století, neměl zrovna nejklidnější život. Jako malý byl poslán ze své domoviny na Srí Lance společně s tamějším vyslancem Sri Ramaraskou Panditou do portugalského Lisabonu. Tento úchvatný dar pro portugalské vládce však v Portugalsku nezůstal a vydal se na svou dlouhou cestu po Evropě.

Z Lisabonu putoval do Valladolidu a poté dále po Španělsku. Z Barcelony byl poté poslán lodí do Janova, kam dorazil 12. listopadu 1551. Po zemi následně směřoval přes Milán a Cremonu až do jihotyrolského Bolzana, kde se mu dostalo triumfálního přijetí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Během dvaceti minut se diváci dočkají nejrůznějších výjevů.

Na cestě do Vídně se krátce před Vánoci zastavil i v pozdějším místě exilu Karla Havlíčka Borovského, Brixenu. Majitel zdejšího hotelu Andrä Posch slona na dva týdny ubytoval, aby následně obří živočich směřoval dále přes Brennerský průsmyk podél řeky Inn a Dunaje do Vídně. Procesí tam dospělo 6. března 1552. Sulejmán se tam stal populárním tématem a inspirací pro umělce a básníky.

Sulejmán nakonec skončil ve zvěřinci na zámku Kaiser-Ebersdorf, ale zemřel o pouhých 18 měsíců později v prosinci roku 1553. Tím však jeho cesta neskončila. Části jeho kostry byly rozptýleny po Svaté říši římské a jeho kůže byla vycpána. V roce 1928 byla přemístěna do Bavorského národního muzea. Tam sice přežila nálety na Mnichov v roce 1943, to vše však jen pro to, aby byla posléze prodána na výrobu kožených bot. A protože byla ve skladu vysoká vlhkost, jeho srst zplesnivěla.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Light show v Brixenu rozhodně není pouze pro děti.

Posch poté, co slon opustil Brixen, přejmenoval svůj hotel na „am Hellephanten" a toto ubytovací zařízení je stále nejsevernějším bodem starého města. Na svém hotelu také nechal Posch zhotovit fresku, na které je vyobrazený Sulejmán, jak pochoduje Brixenem. A nyní se slon do Brixenu po 464 letech vrátil. I když už jen prostřednictvím světelné show s názvem Příběh Sulejmána.

V samotném centru Brixenu se koná třikrát denně až do svátku Tří králů, kdy tamní vánoční trhy končí. Show trvá zhruba 20 minut, děti do 12 let mají vstup zdarma a dospělí zaplatí 10 eur. Každé pondělí je pak světelná podívaná připravená francouzskými odborníky levnější – stojí jen šest eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám