Hlavní obsah

Alpské lyžařské středisko, ze kterého uvidíte moře. Při troše štěstí

Novinky, ALA

S lyžemi na nohou je vidět Středozemní moře, blankytné nebe i Matterhorn. Sníh je tu jemný jak peřina a vzduch průzračný jak břitva. Řeč je o vyhlášeném lyžařském středisku ve francouzských Alpách s názvem Isola 2000.

Foto: archiv autorky

Zaručeně bílé svahy jsou obvykle zalité slunečními paprsky.

Článek

Středisko leží v nejjižnější části francouzských Alp, téměř na hranici s Itálií. Jede se do něj od francouzského přístavu Nice na Azurovém pobřeží, jiná cesta tam nevede.

Když putujete po pobřeží, kde zrají pomeranče a lidé v tričkách s krátkým rukávem posedávají v kavárnách, ani se nechce věřit, že za chvíli se teplota přiblíží k nule a přivítá vás zasněžené lyžařské středisko. Ale až vyšplháte všemi zatáčkami, což trvá asi hodinu a půl, budete se moci přesvědčit na vlastní oči.

Paneláky i chalety

Se stavbou střediska se začalo v roce 1971. Jeho „historický“ střed tvoří typicky francouzské panelákové sídliště. Styl této francouzské horské architektury ze 60. až 80. let je tak svébytný, že se možná brzy stane předmětem památkové ochrany. Ostatně v některých střediscích na severu tomu tak již je. Dosud místo návštěvníky příliš nenadchne, na rozdíl od hor, které ho obklopují.

Foto: archiv autorky

Ubytovací kapacity střediska Isola 2000

V posledních letech zde byly vystavěny moderní rezidence, jejichž architekti se nechávají inspirovat tradiční savojskou architekturou. I když je interiér moderně designový, na fasádu se používá dřevo a břidlice.

Lyžování pro všechny

Do Francie je třeba jet na celý týden, aby se cesta vyplatila. V sobotu večer po příjezdu můžete z apartmánového balkónu sledovat rolby, které dlouho do tmy upravují sjezdovky.

Sjezdovky Isoly, které zasahují do dvou údolí, se rozprostírají v nadmořské výšce od 1810 až do 2610 metrů. Na výběr jich je 42 a jsou většinou dlouhé a široké. Celkem si tu můžete zalyžovat na 120 kilometrech.

Foto: archiv autorky

Lanovek a vleků má Isola dost, čekání ve frontách proto nehrozí.

Je nasnadě, že každý si může zvolit svůj stupeň obtížnosti, od zelených a modrých, po červené i černé. Najdou se zde terény také pro malé děti či začátečníky, ale i pro nadšence do výškových metrů.

I park lanovek a vleků je rozmanitý. Středisko má dvě kabinkové lanovky a také několik vleků, v Česku důvěrně známé pod pojmem „poma“. Sjezdovek a lanovek je tu tolik, že člověk nemusí čekat ani chvilku ve frontách.

Nevídaná panoramata

Rozhodně nevynechejte příležitost vyvézt se na nejvyšší vrchol oblasti Cime de Sistron (2603 metrů nad mořem). To je to místo, kde by mělo být za pěkného počasí vidět Středozemní moře a na opačné straně Matterhorn. Ne vždy se to podaří, a to i když je krásně.

Foto: archiv autorky

Kousek nebe ve francouzských Alpách

Výhled bývá často zastřený oparem, takže vzdálený horizont moře a obrys švýcarské dominanty jen tušíte. I to, co je vidět, však stojí za to.

Foto: archiv autorky

Vedle sportu se najde čas i na odpočinek.

Díky tomu, že Isola 2000 leží na jihu v blízkosti moře, je tu většinou krásně slunečno a velmi příjemně, což na druhou stranu neovlivňuje kvalitu sněhu. Svahy jsou většinou orientovány na severovýchod a systém umělého zasněžování zaručuje výborné sněhové podmínky po celou sezónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám