Hlavní obsah

V Tatrách končí letní turistická sezóna

V Tatrách o nadcházejícím víkendu končí letní turistická sezóna, část turistických stezek bude na déle než sedm měsíců uzavřena. Do nejvyššího pohoří Slovenska během dvou prázdninových měsíců zavítal rekordní počet návštěvníků. Informovala o tom šéfka tamní oblastní organizace cestovního ruchu Lenka Maťašovská.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Štrbské pleso je oblíbenou destinací nejen Slováků, ale i zahraničních turistů mířících do Tater.

Článek

„Letní sezóna byla výborná, v červenci a srpnu přijelo do Vysokých Tater 800 000 návštěvníků. Počasí bylo v porovnání s minulým rokem lepší, počet slunečných dnů vyšší," uvedla Maťašovská. Návštěvnost tak překonala dosavadní rekord z let 2008 i 2013, kdy Tatry navštívilo 740 000 turistů.

Stoupající zájem lidí o Tatry odůvodnila Maťašovská i modernizací středisek cestovního ruchu či zlepšováním služeb. „Za poslední léta se Tatry změnily, investice směřovaly do hotelů, infrastruktury či lanovek," dodala.

Polovinu z celkového počtu turistů ve Vysokých Tatrách v létě tvořili Slováci, ze zahraničí přijelo nejvíc hostů z Česka a Polska. Častěji do Tater jezdí slovenští turisté, kteří v minulosti tvořili jen 25 až 30 procent z celkového počtu návštěvníků. Podle Maťašovské zejména rodiny s dětmi upřednostnily dovolenou v Tatrách před vycestováním do ciziny.

Vysokohorské chaty zůstanou dostupné

Loni letní turistickou sezónu v Tatrách poznamenalo deštivé počasí, které následovalo po nevydařené lyžařské sezóně provázené nedostatkem přírodního sněhu. Na začátku listopadu začíná v Tatranském národním parku z důvodu ochrany přírody sezónní uzavírka téměř 40 turistických stezek o celkové délce asi 200 kilometrů. Potrvá do poloviny června.

Vysokohorské chaty, s výjimkou Chaty pod Rysy, zůstanou dostupné i během zimní turistické sezóny. Orientaci v terénu v době sněhové pokrývky ulehčí turistům tyčové značení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám