Hlavní obsah

Londýnský Big Ben se má odmlčet na nejdelší dobu v historii

Novinky, fis

Oprava Big Benu, londýnské hodinové věže v centru města, která byla na počest královny Alžběty II. přejmenována na Alžbětinu věž, si nejspíš vyžádá investici okolo 29 miliónů liber, což je v přepočtu více než miliarda korun. Ikonická britská památka je prý v žalostném stavu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Londýnský Big Ben čekají velké opravy

Článek

Rozsáhlé opravy hodin na 156 let staré věži v srdci Londýna mají utišit její zvony až na čtyři měsíce, což by byla nejdelší doba za celou dobu existence této stavby. Informovala o tom britská média. Dále uvedla, že společně s komplexnější rekonstrukcí věže by se náklady na opravu Big Benu mohly vyšplhat až k částce 40 miliónů liber (1,5 miliardy Kč).

Hodiny mají problémy mimo jiné s ručičkami a také s kyvadlem. Pokud nedojde v blízké budoucnosti k nutné opravě, hrozí podle odborníků, že se hodiny samy zastaví. V takovém případě by pak byly mimo provoz třeba až po dobu jednoho roku.

Doposud byly hodiny kvůli opravám vyřazeny z provozu nejdéle na 26 dní v průběhu devíti měsíců, uvedl deník Guardian. Došlo k tomu v roce 1976.

Na fakt, že hodiny nejdou přesně tak, jak by měly, upozornila letos už stanice BBC, která díky svému živému vysílání zaznamenala, že zvony odbíjejí o několik sekund dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám