Hlavní obsah

Turisté se kvůli stávkám nedostanou na Machu Picchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část turistů toužící spatřit proslulé incké sídlo Machu Picchu v peruánských Andách má v těchto dnech smůlu. Stovky Peruánců z místního správního střediska Cuzco a okolí stávkují proti novému zákonu, který umožňuje spravovat cenné historické lokality soukromými subjekty. Nejezdí proto ani vlaky, které jsou nejdůležitějším spojením s jednou z nejznámějších turistických atrakcí Latinské Ameriky.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu

Článek

Odpůrci zákona tvrdí, že umožní soukromníkům snadné zisky z turistického ruchu a že povede k poškození památek. Vláda naopak zastává názor, že povede k lepší péči o některé méně atraktivní lokality, o něž se stát nedokáže starat.

Samotného Machu Picchu a dalších nejproslulejších inckých památek se změna nedotkne. Peruánci zahájili kvůli zákonu ve středu masový protest, který má trvat ještě celý pátek. V jeho rámci nejezdí řada vlaků či autobusů v okolí Cuzka.

Policie musela ve čtvrtek v tomto městě, plném turistů, zakročit proti protestnímu pochodu, který směřoval k místnímu letišti. Šéf místní komory cestovního ruchu Roger Valencia podle agentury AP odhaduje ušlý zisk místních cestovních kanceláří na 1,5 miliónu dolarů (36 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám