Hlavní obsah

Na skleněném chodníku stovky metrů nad zemí popraskalo sklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady musely pouhých 14 dnů od zahájení provozu uzavřít skleněný chodník nad hlubokým údolím v centrální provincii Che-nan. Jedna skleněná tabule začala praskat a rozpadla se na drobné kousky, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nově otevřeném skleněném chodníku nad propastí se objevily prasklinyVideo: Reuters

 
Článek

Incident se podle stanice CNN stal už v pondělí. Mezi návštěvníky, kteří se tam vypravili na výlet v den státního svátku, vypukla panika a začali prchat.

Ředitelství vyhlídkové trasy v parku Jün-tchaj-šaj ale ve čtvrtek oznámilo, že popraskala jen jedna ze tří vrstev skla, takže nikdo nebyl ohrožen na životě. Na místě jsou odborníci, aby zjistili příčinu závady.

Skleněné pláty prý mají nosnost 800 kilogramů na metr čtvereční. CNN citovala návštěvníky, kteří se začátkem týdne stali přímými svědky tohoto incidentu. „Blížil jsem se ke konci trasy a náhle jsem uslyšel hlasitou ránu. Podlomily se mi nohy, podíval jsem se dolů a zjistil, že tabule skla pode mnou popraskala. Lidé křičeli a stejně tak já. Začal jsem utíkat a tlačit lidi, kteří byli přede mnou. Byl jsem zděšen," napsal na čínské sociální síti jeden z uživatelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněný chodník na skalní stěně ve výšce přes 1400 metrů u čínského města Čang-ťia-ťie

Nový skleněný chodník byl otevřen 20. září a je zavěšen ve výšce 1080 metrů nad mořem v délce 260 metrů podél úbočí skalního útesu. Skleněné tabule jsou údajně vyrobeny z třívrstvého kaleného skla.

Vedení parku vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že při pravidelné inspekci bylo "zjištěno několik trhlin". Uživatel mikroblogu Weibo ale s tímto vyhodnocením nesouhlasí. „Rozhodně nešlo o pár prasklin, vypadalo to, že se rozpadla celá tabule," napsal.

Nejde o první případ

Chodník bude uzavřen, dokud nebude poškozená část vyměněna. Vedení parku ale trvá na tom, že podobné incidenty se staly i na skleněných výškových trasách jinde na světě. Třeba loni na londýnském Tower Bridge.

CNN uvedla, že skleněné vyhlídkové trasy v Číně začínají být mánií. Pozornosti neunikla ani další letošní novinka, kterou je opět v provincii Chu-nan skleněný most nad kaňonem Čang-ťia-ťie. S délkou okolo 400 metrů a ve výšce 300 metrů nad zemí je nejdelším skleněným přemostěním na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chodci budou mít cestou po novém proskleném mostě v Číně pod nohama zdánlivě nekonečnou propastVideo: FunnyChina, Newsflare.com

Reklama

Výběr článků

Načítám