Článek
„Původním cílem jablečné slavnosti bylo podpořit místní ovocnáře a zpracovatele ovoce. Postupně akce dostala širší rozměr, přerostla i ve velkou kulturní a také vzdělávací akci, kdy děláme řadu exkurzí po ekologických projektech v obci, po našem ovocném sadu i přírodní zahradě a ukazujeme lidem koncept naší vesnice," řekla za pořadatele Hana Machů. Podle ní rok od roku návštěvníků přibývá.
K velkým lákadlům patří produkty hostětínské moštárny. Podle jednatele Radima Machů se Jablečná slavnost na tržbách společnosti podílí jen v jednotkách procent. Moštárna loni zpracovala přes 300 tun jablek. V polovině září slavila 15 let od okamžiku, kdy se zde poprvé lisoval jablečný mošt.
Sezóna by měla být dobrá
Moštárna vykupuje jablka od pěstitelů z okruhu asi 20 kilometrů od Hostětína, kteří mají stromy typických bělokarpatských odrůd. Letos jsou podle Machů jablky obsypané. Zájem byl i o prohlídky ekologických projektů: pasivního domu, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod či výtopny na biomasu. Tyto projekty v obci vznikají od poloviny 90. let.
Letos si lidé mohli prohlédnout i mobilní kontejner Marek, který podle jednoho z tvůrců Jiřího Krista v případě krize starostovi umožní zachovat spojení se světem a kromě elektřiny mu zajistí i zásobování vodou.